A járványügyi operatív törzs egyik reggeli ülése után 2020 májusában feszengő hangulatban zajlott egy találkozó az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság zuglói épületében - idézi a Telex a Direkt36 riportját. A kormány hívására egy teremben gyűlt össze mintegy tucatnyi szakember: elsősorban lélegeztetőgépekre szakosodott cégek vezetői, műszertechnikusai.

Egy kormányzati tisztviselő köszöntötte őket és elmondta, hogy a Külügyminisztérium lélegeztetőgépek ezreit hozta be Kínából, és valakinek üzembe kell helyeznie ezeket. Ezután behoztak a terembe egyet-egyet az országba érkezett típusokból mutatóba, és kérték, hogy adjanak árajánlatot a munkára – mondta a Direkt36-nak egy forrás, aki maga is részt vett a találkozón.

Ezek a kínai gépek addig teljesen ismeretlenek voltak Magyarországon, ezért többet elvittek magukhoz a cégek, hogy a szerviztechnikusok át tudják vizsgálni őket. A szakemberek lesújtó következtetésekre jutottak: a készülékek egy részéhez további egyszer használatos vagy elkopó alkatrészekre lett volna szükség, de ezek hazai szerviz híján Magyarországon nem voltak hozzáférhetők. Több gép mellől hiányzott az európai importhoz kötelező, a minőséget jelző tanúsítvány. A vizsgált kínai gépek csatlakozói nem voltak kompatibilisek a magyar kórházakban használatosakkal és több típusnál hiányzott a megfelelő átalakító. A gépeken futó szoftverek ismeretlenek voltak a magyar szakemberek számára.

Mindezek alapján a lélegeztetőgépes cégek vezetői visszautasították a kormányzat felkérését. Végül csak egy kisebb cég és egy korábban lélegeztetőgépekkel egyáltalán nem foglalkozó vállalkozás vállalta a feladatot. Így kezdődött a durván 16 ezer kínai lélegeztetőgép magyarországi sztorija, melyekből végül csak mintegy 3000 került a magyar egészségügyi intézményekbe.