Egy vírusgenetikai kutatás feltárta a második (2020 szeptemberétől nagyjából 2021 februárjáig tartó) hullámot okozó vírus viselkedését megalapozó genetikai hátterét - értesült a Magyar Hang.

A fő kérdésük az volt, hogy mi tette a második hullámot olyannyira pusztítóvá, az elsőhöz képest. Nem találták semmi bizonyítékát annak, hogy a második hullámban domináns törzs fertőzőképesebb lett volna, mint a többi változat. Vagyis – vonja le a következtetést a lap újságírója - a járványellenes intézkedéseket rontották el. A katasztrofális károk (több mint 11 ezer ember halt meg ebben az időszakban) egy részét egyértelműen meg lehetett volna előzni megalapozott és tájékozott hatósági és kormányzati döntésekkel.

A kutatás eredményeit közlő tanulmányt még nem ellenőrizte független szakmai lektor, de azt a lap információi szerint beküldték a Virus Evolution című szakfolyóirathoz. Korábban beküldték a megjelenésre váró kéziratokat gyűjtő biorXiv preprintszerverre is, de a Magyar Hang készülő cikkének hírére az utolsó (döntési helyzetben lévő) szerző utasítására visszavonták a beküldést. Minthogy a lektorált folyóiratból a lap információi szerint nem vonták vissza a tanulmányt, kizárható, hogy a visszavonásnak szakmai vagy tartalmi indokai lettek volna - inkább politikai.

A folyóirat bírálati folyamata akár fél évet is igénybe vehet, vagyis nyár lesz, mire megjelenhet a cikk (ha azt nem vonják vissza), és akkor már sokkal kevésbé lesz kellemetlen a kormány (illetve a kormány haragjától félő kutatók) számára - olvasható a cikkben.

A tanulmány szerzői között ott vannak az ELTE, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem kutatói - közülük egyeseknek fogalmuk sem volt arról, hogy az utolsó szerző visszavonatta a kéziratot a preprintszerverről.