Azok, akik felépültek a koronavírus okozta betegségből (Covid-19) még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával. A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást.

Másfelől az sem mindegy, milyen kondícióban kap el minket egy betegség. Noha a Covid esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes. Egy friss svájci kutatás szerint az alultáplált belgyógyászati betegeknél 20 százalékkal csökkenthető a halálozási arány táplálkozásterápiával.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása a betegség utáni regenerációhoz:

- tanácsok fogyás és/vagy alultápláltság esetén

  • rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását,
  • együnk gyakran, keveset, főétkezések közé feltétlenül iktassunk be 2-3 kisebb étkezést,
  • részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, például halat vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött héjában sült burgonyát,
  • dúsítsuk az ételeinket például reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy éppen tejporral,
  • fogyasszunk bőségesen folyadékot, a palettát színesíthetjük tejes italokkal is, amelyekkel a vízhez képest plusz tápanyagokat és kalóriát nyerhetünk,
  • súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljunk dietetikushoz.

- tanácsok étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén

  • nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket,
  • az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek,
  • a változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni,
  • ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel,
  • fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket,
  • kisebb tányéron nem hat riasztóan soknak az étel,
  • szájszárazság esetén gyakrabban öblítsünk szájat, de ne használjunk alkoholos szájvizeket, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása-

- tanácsok fáradtság esetén

  • a puha, magas víztartalmú ételek fogyasztása könnyebb lehet fáradtság és légszomj esetén, jó szolgálatot tehetnek a különböző szószok, mártások is a fogások nedvesítésében,
  • hagyjunk magunknak elég időt az étkezésre,
  • ha túl fáradtak vagyunk a főzéshez, bátran válasszuk a készételeket, vagy rendeljünk házhoz.