Az adatok alapján munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal maradt el az ipari termelés volumene az egy évvel korábbitól. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint az ipari kibocsátás 2024 áprilisához mérten 1,1 százalékkal mérséklődött.

A KSH szerint a feldolgozóipari alágak többségében visszaesett a termelés volumene az előző év azonos hónapjához képest, a legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártásban, a villamos berendezés gyártásban, továbbá a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában visszaesés mutatkozott meg, miközben az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártása nőtt.

Az év első öt hónapjában az ipari termelés 2,4 százalékkal volt kisebb, mint 2023 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal csökkent.

Mától új időszámítás kezdődik a boltokban

Véget ért a visszaszámlálás: nagy lépést tesz a körforgásos gazdaság felé Magyarország azzal, hogy az italgyártók július 1-jétől csak az ekkortól élesedő visszaváltási rendszernek megfelelő fém, műanyag és üveg csomagolásban hozhatják forgalomba termékeiket. Kereskedelmi oldalról a visszaváltó automaták is készen állnak.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→