Idén áprilisban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet. Márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2, az importé 1,8 százalékkal csökkent. A kivitel volumene 13 százalékkal, míg a behozatalé 2,5 százalékkal meghaladt az előző év azonos időszakit áprilisban.

A kivitel értéke 12,5 milliárd euró, azaz 4926 milliárd forint volt, míg a behozatalé 10,8 milliárd euró, vagyis 4239 milliárd forint – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az egy évvel korábbihoz képest 2024 áprilisában az export értéke euróban kifejezve 9,2 százalékkal nőtt, miközben az importé 2,9 százalékkal csökkent.

Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 1,4 százalékkal bővült, miközben a behozatalé 6,6 százalékkal visszaesett.

Az adatok alapján a termék-külkereskedelmi egyenleg 1,4 milliárd euróval javult, a termékforgalom forint mért árszínvonala a kivitelben 0,6 százalékos emelkedést, míg a behozatalban 1,1 százalékos elmaradást mutatott az előző év azonos hónapjához képest.

A forint árfolyama az euróhoz mérve 4,4, a dollárral szemben pedig 6,8 százalékkal gyengült a mérések szerint.

A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 9,2 százalékkal nőtt, behozatala 3,5 százalékkal kisebb lett. A feldolgozott termékek exportvolumene 15, importvolumene 10 százalékkal lett nagyobb, mindkét oldalon a gyógyszer és a gyógyszerészeti termékek volumenalakulása befolyásolta a volumennövekedést.

Az energiahordozók exportvolumene 16 százalékkal lett nagyobb, importvolumene pedig 6,9 százalékkal lett alacsonyabb egy évvel ezelőtthöz képest. Az élelmiszerek, italok és a dohány kivitelének volumene 35 százalékkal, a behozatalé 10 százalékkal lett nagyobb.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 11 százalékkal, az onnan érkező behozatalé pedig 12 százalékkal lett magasabb, míg a blokkon kívül a kivitel 21 százalékkal nőtt, a behozatal pedig 17 százalékkal csökkent.

Nagy meglepetést okoztak a magyar munkavállalók, erre kevesen számítottak

Az elemzők szerint lassan elérjük a foglalkoztatottsági csúcsot, a munkanélküliségi ráta viszont már nem nagyon fog változni.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→