Nem jó ötlet kibocsátani a devizakötvényt az IMF-megállapodás előtt - véli a bankvezér. Egy ilyen lépés szerinte csökkentené a kormány hitelességét, amikor az IMF-hitelről szóló megállapodás szándékáról van szó. A tudósítás emlékeztet arra, hogy Magyarország eddig nem teljesítette a hivatalos tárgyalások megkezdésének előfeltételeit. Az elmúlt napokban pedig a piacok elkezdték büntetni Magyarországot a késlekedés miatt. A hírügynökség ennek kapcsán megjegyzi, hogy a 10 éves magyar kötvényhozam 9,03 százalékon is járt a keddi kereskedésben (a referenciahozam 8,82 százalék lett).

Az IMF-hitel döntő fontosságú Magyarország számára és a kormány végül megegyezik, mert ez a kormány és mindenki érdeke Magyarországon - mondta Csányi Sándor.

A piaci elemzők úgy értékelték az elmúlt napok magyarországi fejleményeit, miszerint a kormány nem töri magát a megállapodás mielőbbi megkötése érdekében. Erre utaltak azok a kijelentések is, miszerint Magyarország fontolóra vette a devizakötvény kibocsátását, még az IMF-megállapodás létrejötte előtt. Ezt követően a Nemzetgazdasági Minisztérium cáfolta ennek lehetőségét.

Az FT-ben is téma volt Magyarország

A Financial Times beyondbrics nevű blogja szintén külön írásban foglalkozik a magyarországi eseményekkel. Megemlíti, hogy keddi ülésén változatlanul 7 százalékon hagyta az irányadó rátát a Magyar Nemzeti Bank, ami a legmagasabb az egész Európai Unióban. Az írás szerint most Budapesten az a legfontosabb téma, hogy megáll-e a saját lábán és EU/IMF-megállapodás hiányában kimegy-e a nemzetközi piacokra. A megszólaltatott elemzők szerint nagyon kockázatos lenne most egy devizakötvény kibocsátás, de a mostani kormány alatt sokszor a váratlan események következtek be - zárta cikkét az FT blogja.