A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A  Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) az idei őszi KarrierExpón mintegy 50 munkáltató kínált állást és szakmai gyakorlatot, valamint képzési és szakmai programokat. A munkaadók több mint fele nem csak friss diplomást vagy diplomázót keres, hanem szakmai gyakorlatos hallgatók fogadására is nyitott − az utóbbiak főként a pénzügy, az informatika, a számvitel, a hr, valamint a kereskedelem és marketing területén működnek. Az azonnal vagy folyamatosan betölthető állások száma ezúttal megközelíti a félezret.

A friss diplomások bérigénye nagyjából megegyezik az állásbörze kiállítóinak kínálatával. Míg az előbbiek átlagosan nettó havi 184 ezer forintot remélnek havi fizetésként, addig az ajánlatok bruttóban megadott értéke 281 ezer forint körül mozog − mondta a Napi Gazdaságnak Andrási Mónika, a BCE Vállalati Kapcsolatok és Karrierirodájának vezetője. A tegnap zárult expón a kiállítók csaknem 100 százaléka tényleges állás- és szakmaigyakorlat-kínálattal állította fel standját, ezt utóbb az egyetem "beépített embereivel" ellenőrzik, miután előzetes felmérést is végeztek arról, hogy mely itt kiállító vállalat hány állást, szakmai gyakorlatot milyen belépési határidővel készül meghirdetni.

Az állásbörze az álláskeresés első lépcsőfoka, arra azonban kevés az esély, hogy "első blikkre" egy cég itt találja meg új munkavállalóját − véli Andrási. Emiatt is nehéz az ilyen események hatékonyságát vizsgálni. Egyre nagyobb viszont azok aránya, akik pályaváltási céllal keresik fel a kiállítást. Ez az arány az állásbörzét látogatók csaknem 30 százalékát is elérte idén. A mostani börzén többnyire 2013. januári kezdéssel hirdették meg a betöltendő posztokat, de akadt olyan kiállító is, amely hosszabb távon gondolkodik, és 2013. szeptemberi kezdéssel kínált munkát. Szintén a válság számlájára írható az is, hogy egyre nagyobb arányban keresnek a pályakezdők és a friss diplomások külföldi munkalehetőséget.

Ezt az állítást támasztotta alá a PwC Magyarország Kft. toborzási vezetője is. Bíró Noémi a szerint az utóbbi négy-öt évben ez az arány a korábbi 40-ről 60 százalékra nőtt. A standjuknál megforduló diákok és friss diplomások elsősorban a béren kívüli juttatásokról érdeklődnek, így elsősorban a cafeteria, a tréningek, a szakmai továbbképzések iránt. Náluk konkrét állásajánlatokra is lehetett jelentkezni. A PwC általában az őszi szemeszter alatt, december−februárban nagyjából 15 diploma előtt álló hallgatónak biztosít lehetőséget könyvvizsgáló-gyakornoki pozíció keretében, nyáron pedig az adótanács-adási üzletágban egy-egy hónapra. Emellett időszakosan az it-audit-, üzleti tanácsadási és marketingcsapatban van lehetőség gyakornokként tanulni.

A  KPMG Hungária Kft. standjánál a cég internetes karrieroldalain is elérhető konkrét állások iránt érdeklődtek a helyszínen. Tapasztalataink szerint a válság kezdete óta a kereslet-kínálat felborult a kereslet javára − mondta lapunknak Emri Zsuzsanna hr-igazgató. Azok, akik az idei KarrierExpón sikerrel járnak, akár már jövő januártól munkába állhatnak vagy elkezdhetik szakmai gyakorlatukat a cégnél.