Az pártok két tervezetet kaptak kézhez. Az egyik ugyanaz, amelyikkel januárban a kormányoldal lyukra futott: azt a verziót egyik ellenzéki párt sem támogatta, nélkülük viszont nem menne át a kétharmados módosítás - írja az Index.

A másik tervezet 60-ról 30 napra csökkentené a kormány által elrendelhető terrorveszély-helyzet időtartamát, és hat nem túl lényeges pontban csökkentené az elrendelhető intézkedések körét. Ilyen a más államokkal egyeztetett és összehangolt információk, hivatalos állásfoglalások kötelező kiadása a közszolgálati műsorszórók részére, az ország védelme szempontjából fontos termékek, energiahordozók, fogyasztási cikkek készletezése, forgalmuk szabályozása, korlátozása, speciális tartalékok képzése, az importból történő beszerzések felgyorsítása, külföldiek beutazásának korlátozása vagy tilalma a külföldi személyekkel és szervezetekkel vagy intézményekkel való érintkezés és kapcsolattartás korlátozása vagy tilalma az ország területén élő nem magyar állampolgárok jelentkezési kötelezettsége és a tartózkodásukra vonatkozó korlátozások bevezetése.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a tanácskozás után közölte, a lényeg az, hogy a pártok egyetértenek az alkotmánymódosítás szükségességében, és már csak a részleteken folyik a vita.

Schiffer András, az LMP társelnöke az Indexnek a tárgyalás után azt mondta, hogy a kormány javaslatát az LMP továbbra sem tudja tárgyalási alapnak tekinteni, mert a januárihoz tervezethez képest nem tartalmaz érdemi elmozdulást. Érzékelt arra utaló jeleket, hogy a kormányoldal hajlandó rugalmasabban közelíteni az ellenzék álláspontjához, de szerinte az ilyesmit bemondásra nem lehet elfogadni.

Kósa Lajosnak a pártokon átívelő konszenzusról szóló kijelentésére reagálva hangsúlyozta, hogy nem lesz ellenzéki képviselő, aki a kormány mostani javaslatára igent nyomna. A tárgyalás második, szűkebb körében valóban érzékelt elmozdulást, az LMP is lát lehetőséget a megegyezésre, ám konszenzusról nem lehet beszélni. Amikor a kormányoldal kommunikációs manőverekre használja a megbeszélést, azzal Schiffer szerint az érdemi előrelépést kockáztatja.

További részletek az Indexen.