A Liberty technológiai partnere, a CISDI megkapja a pénzügyi támogatást a dunaújvárosi acélműben megvalósuló nagyberuházáshoz, erről a CISDI Engineering és a Kínai Export- és Hitelbiztosító Társaság (Sinosure) elvi hitelbiztosítási megállapodást kötött – közölte a Liberty hétfőn.

A megállapodás 1,3 milliárd eurós (nagyjából 571 milliárd forint) összegre vonatkozik, és utat nyit a Liberty évi hárommillió tonnás elektromos ívkemencés létesítményének finanszírozása, azaz a berendezések exportja és telepítése előtt Dunaújvárosban.

Az elvi megállapodás megkönnyíti azoknak a további támogatásoknak, garanciáknak a megszerzését, amelyek alapján véglegesítik a beruházás tőkeszerkezetét.

Az új létesítmény üzembe helyezésével az egyre elavultabbá váló szénalapú acélgyártási módszereket a legújabb, fenntartható acélgyártási technológiával váltják fel. A két új, 150 tonna kapacitású ívkemence (EAF) a korszerűsített, másodlagos kohászati létesítménnyel együtt képes lesz az acélhulladék újrahasznosítására, valamint a redukciós vaspellet közvetlen fölhasználására.

Az így előállított acéllemezeket a meleghengermű dolgozza majd fel. Az új üzem a korábbi technológiával összevetve lehetővé teszi, hogy a gyártás közvetlen CO2-kibocsátását mintegy 80 százalékkal csökkenthessék.

Az 1,3 milliárd euró értékű beruházási csomag magában foglalja a meglévő meleghengermű és horganyzósor korszerűsítését, valamint új gyártósorok telepítését, amelyek a védelmi- és autóipari termelés magyarországi gyártóbázisait szolgálják majd ki.

A bejelentés egybeesik a CISDI képviselőinek Liberty Dunaújvárosban tett látogatásával. A CISDI tovább folytatja a már megkezdett műszaki és megvalósíthatósági tanulmányok készítését, mielőtt az új, zöldacélgyártásra alkalmas ultramodern acélmű-gyártási műszaki specifikációját véglegesíti.

A látogatás során a CISDI és a Liberty szakértői a svájci NPT és a német RCG szakembereivel együttműködve tervezik a termelő berendezések optimális elrendezését, valamint a technológia működtetéséhez szükséges áram-, gáz-, víz- és gőzellátási segédberendezéseket.

Thomas Gangl, a Liberty Steel Europe vezérigazgatója kijelentette, fontos mérföldkőhöz érkeztek, amely megalapozza, hogy a Liberty dunaújvárosi gyára a fenntartható acélgyártási technológiák terén élenjáró, modern zöldacél-üzemmé váljon. A projekt a tervezett ütemben halad, továbbra is együttműködnek minden érdekelt féllel annak érdekében, hogy a projektet hatékonyan megvalósítsák.

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a közleményben úgy fogalmazott, hogy

folyamatosan követem a zöldacél-projekt előrehaladását, amely a Liberty csapata és a megvalósításban résztvevő más szakértők összehangolt erőfeszítései eredményeként alakul. A figyelmet a beruházás nemzetgazdasági szempontból való stratégiai fontossága indokolja.

Hsziao Peng, a CISDI elnöke kiemelte, ez egy jelentős lépés a dunaújvárosi acélmű szén-dioxid-mentesítésének és megújításának útján. Az üzemben a CISDI legmodernebb elektromos ívkemencéje kerül beépítésre, amely világszínvonalra emeli az üzem hárommillió tonnás termelési kapacitásait, jelentős CO2-kibocsátás-megtakarítás mellett.

A Sinosure Shanxi részéről Ho Csegang hozzátette, a beruházás azért is fontos, mert egyben a magyar acélipar szén-dioxid-mentesítését és modernizációját támogató fejlett kínai technológia bemutatója is lesz. A Liberty Dunaújváros és a CISDI együttes erőfeszítése aláhúzza a Kína és Magyarország közötti erősödő együttműködést, és megmutatja, hogy a fenntartható acélgyártási technológiákba történő beruházás milyen hatalmas potenciális előnyökkel jár.

Az indiai Liberty Steel tavaly augusztusban nyerte meg a felszámolás alatt lévő dunaújvárosi Dunaferr acélgyártáshoz szükséges eszközeit birtokló új cégekre kiírt pályázatot.

Kína Európát elsöpri, de Dunaújvárost és a magyarokat megmenti

Miközben az európai acélipar csak szenved, a Dunai Vasművet kínai segédlettel zöldítenék, amivel jelentősen növelnék az üzem versenyképességét. A LIBERTY Steel Group európai vezetője az Economxnak elárulta azt is, hogy a dunaújvárosi fejlesztés része a Kína és Magyarország közötti megállapodásoknak.