Románia EU-főtárgyalója, Vasile Puscas a román sajtó szerint arra figyelmeztetett, hogy a magyarok meg akarják szerezni a pálinka monopóliumát. Románia kéri majd több hagyományos román termék védelmét, de ezek listáját csak decemberben hozzák nyilvánosságra, s egyes szakértők szerint nem kizárt a román „palinca” felbukkanása ebben a sorban. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM) ennek kapcsán érdeklődésünkre felhívták a figyelmet arra, hogy a viszonylag csekély osztrák és román volumen nem befolyásolná Magyarország pozícióját a pálinka tekintetében, annyi azonban biztos, hogy Románia eddig nem jelezte az EU-nak, hogy pálinkát termel. Erre akkor lett volna lehetőség, amikor az uniós csatlakozási tárgyalások során Magyarországnak bizonyítania kellett: más tagjelölt országban nem készül pálinka. Magyarországnak egyértelműen az az érdeke, hogy a pálinka márkanév alatt csak magyar termékeket lehessen értékesíteni, de az igaz, hogy az erdélyi területeken – sőt Bánátban is – komoly hagyományai vannak a házi pálinkafőzésnek – nyilatkozta a NAPI Online-nak Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Rt. vezérigazgatója. Romániában a komoly kulturális hagyományok ellenére kevés pálinka van kereskedelmi forgalomban, a házi pálinkafőzés azonban jelentős. Idén július 1-jétől csak azt a szeszes italt lehet Magyarországon pálinka néven forgalomba hozni, amely 100 százalékban gyümölcs alapanyagból készül. A határidő előtt szintén pálinka néven forgalmazott, finomszeszből, aroma felhasználásával készülő kommersz termékek neve – bár összetételük nem változott – ma már „szeszes ital”. A szigorítás komoly lépés abba az irányba, hogy a pálinka márkanevet csak a magyar termékekre lehessen majd használni az EU-ban. Az unió ugyanakkor – noha még nem hivatalosan – közölte, hogy a pálinka név Magyarország mellett az Ausztriában teljes mértékben gyümölcsből készített párlatokra is alkalmazható lesz, figyelemmel arra, hogy az osztrákoknál egyes területeken használják a barackpálinka elnevezést – mondták lapunknak az agrártárcánál. Magyarországon egy fő átlagban évi 3,1 hektoliterfokos (egy hektoliterfok 1 liter 100 százalékos alkoholtartalmú italnak felel meg) szeszes italt gurít le a torkán: az összes, 31 millió hektoliterfokos éves fogyasztás 18 százalékát teszi ki a tisztán gyümölcsből készült pálinka – magyarázta lapunknak Győry László, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács (MSZSZT) igazgatója. Hozzátette, hogy ebből körülbelül félmillió hektoliterfokot értékesítenek az üzletekben, mintegy 5 millió hektoliterfok pálinka pedig bérfőzéssel, házaknál készül, és nem kerül kereskedelmi forgalomba.