Magyarországon is érzékelhető volt az Európa több pontján észlelt enyhe radioaktív sugárzás a múlt hét végén - idézte az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet vezetőjét, Sáfrány Gézát a Reuters. A sugárzás emelkedését Európa több pontján, például Csehországban is mérni tudták, de az emberi egészségre csekély mértéke miatt nem ártalmas szakemberek szerint.

A radioaktív jód-131 részecskék koncentrációjának nagyon kis mértékű emelkedését észlelték november 5-én Budapesten és Miskolcon, de a mért szintek nem jelentenek közegészségügyi kockázatot - mondta el a magyar sugárbiológiai kutatóintézet igazgatója a hírportálnak. A sugárzás jóval alacsonyabb volt, mint a márciusi japán nukleáris baleset után mért szintek - tette hozzá Sáfrány Géza.

A sugárzás forrását eddig nem sikerült azonosítani, ám valószínűtlen, hogy Magyarországról származna - mondta, hozzátéve, hogy az intézet az előttünk álló hétvégén újabb méréseket végez.

A sugárzást Európa több országában, például Csehországban is észlelték, de az a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint sem hordoz veszélyt a lakosság egészségére az MTI beszámolója szerint. Egyelőre a nemzetközi ügynökség sem tudta meghatározni, honnan származhat a sugárzás, azonban állásfoglalása szerint nem Fukusimából ered.

További részletekért kérdéseinkkel megkerestük a sugárbiológiai intézetet is, amely a jövő hét elejére ígért választ.