A szélenergiának lényegesen nagyobb szerepet kell kapnia Magyarország jövőbeni energiamixében − állítja a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) a hazai energiastratégiához fűzött véleményében. A dokumentum 2020-ig mindössze a 2008-ra meghatározott (mintegy 750 megawatt) szélkapacitással számol, a hazai energiaforrások − így a szél − kihasználatlanul hagyása nemcsak egy erőforrás elpazarlása, de pozitív környezeti és gazdasági hatásainak korlátozása is − fogalmaz a szervezet.

Az MSZIT szerint a jelenlegi szabályozási viszonyok között is közel 2000 megawatt szélenergia-kapacitás épülhetne meg néhány éven belül, a beruházások támogatása nélkül. Jelenleg Magyarországon mindössze 330 megawatt szélkapacitás üzemel, a szélenergia-kapacitások bővítésére 2006 óta nem adtak ki új engedélyt.

A stratégia az atomerőművi bővítés melletti érvként jelöli meg a 2032−2037-es időszakban az atomerőmű minimális fajlagos széndioxid-kibocsátási hatását. Az MSZIT szerint ugyanakkor nem vizsgálja a jóval hamarabb, egyéb technológiával megvalósuló széndioxidkibocsátás-csökkentés előbb jelentkező pozitív hatásait.