Az Európai Bizottság tevét, amely alapján közös európai felügyelet gyakorolna jogokat az eurózóna bankjai felett, az eurózónán kívüli országokra is ki kellene terjeszteni - mondta egy pénteki bécsi konferencián Helmut Ettl, az osztrák pénzügyi felügyelet képviselője és Ewald Nowotny osztrák jegybankelnök.

A szóban forgó országokban (amelyek közé Magyarország is tartozik) az olasz UniCredit bankcsoporthoz tartozó Bank Austria, az osztrák Erste Group és Raiffeisen Bank International, valamint az olasz Intesa Sanpaolo és a francia Societe Generale számít a legnagyobb külföldi szereplőnek.

Michel Barnier, az EU pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztosa a héten úgy nyilatkozott, a bankunióra vonatkozó európai javaslatokat úgy alkotta meg az Európai Bizottság, hogy az eurózónához nem tartozó államok is csatlakozhassanak hozzá, amennyiben szeretnének. A már említett osztrák jegybankelnök szerint pedig az egyes országoknak érdekükben áll, hogy csatlakozzanak, szemben például Nagy-Britanniával, amely érthető okokból ellenzi is az egységes európai bankfelügyeletet.

Az osztrák bankok számára nyilvánvaló előnyökkel járna, ha az általuk finanszírozott és feltőkésített leánybankok minél nagyobb arányban tartoznának az egységes bankfelügyelet mellett idővel egységes betétbiztosítási rendszerrel és helyreállítási tervekkel is rendelkező bankunióhoz.