Rice emellett elmondta, a tárgyalások irányvonala továbbra is az, amit a július végi közleményükben közöltek. Ebben az állt, hogy a gazdaságpolitikának arra kell törekednie, hogy fenntartható módon haladjon előre a szükséges költségvetési konszolidációval, állítsa helyre a pénzügyi szektor szilárdságát, valamint hozzon létre egy üzletbarátabb környezetet és támogassa a strukturális reformok végrehajtását, építve az első Széll Kálmán Terv céljaira.

Ugyanakkor Rice - Irina Ivascsenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője Bloombergnek adott válaszát megerősítve - hozzátette: az IMF nem vár annál nagyobb fiskális kiigazítást, mint amit a magyar kormány a 2013-as költségvetésében már megjelölt. A Valutaalap egy kiegyensúlyozottabb és fenntarthatóbb intézkedéscsomagot szeretne látni, ami javítja az ország növekedési kilátásait.

Mit akar lépni a magyar kormány?

Varga Mihály, az IMF tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter korábbi nyilatkozataiból azt derült ki, hogy a költségvetési hiány tartásához szükség lesz újabb intézkedésekre, ezeken az illetékes szaktárcák már dolgoznak.  (A kiszivárgott tervekről bővebben itt olvashat.)

A budapesti kormány - szintén korábbi kormanyzati nyilatkozatok szerint - kész megváltoztatni az áfaszabályokat, visszaszorítaná a feketegazdaságot, korlátozná a családoknak járó támogatásokat és a munkavállalók után fizetett tb-járulékokat, továbbá felülvizsgálná az uniós támogatások rendszerét. Emellett Varga reményét fejezte ki csütörtök reggeli nyilatkozatában, hogy a tárgyalások az IMF közgyűlését követően felgyorsulnak és még ebben az évben, "remélhetőleg az ősz folyamán a tárgyalások lezárulhatnak".

Emellett azonban azt is tudjuk Orbán Viktor szavai alapján, hogy csak egy "jó IMF megállapodásról" lehet szó. A miniszterelnök ezért már több nyilatkozatában is kizárta egy olyan IMF-megállapodás lehetőségét, amely nyugdíjcsökkentéseket, bérlefaragásokat vagy elbocsátásokat tartalmaz, (A miniszterelnök egy hónappal korábban azt állította, hogy a nemzetközi hitelezők ilyen lépéseket várnak el kormányától, a nemzetközi tárgyalópartnerek viszont később cáfolták egy ilyen követeléseket tartalmazó lista létét.)

Mindenesetre bármi is legyen a magyar kormány terve és a nemzetközi szervezetek követelése, úgy tűnik, az IMF-fel történő megállapodás elfogadtatására a kormány robosztus lépéseket tesz: csütörtökön a Miniszterelnökség egy újabb médiakampány indítása miatt módosította a közbeszerzési tervet, "előre nem látható okból és rendkívüli sürgősségre" hivatkozva. Az Index információi szerint a Nemzetközi Valutaalappal kötendő megállapodás előkészítése érdekében indítják a médiakampányt.