Jól érzékelik a vendégek, és ezt a statisztika is alátámasztja, hogy a járvány időszakban a gazdaság egyik legnagyobb vesztese a kényszerű korlátozások nyomán a vendéglátás volt. És bár úgy tűnik, hogy a nyitások után többet vendéglőznek, azért ez csak a látszat.
Sok vendég pedig nehezen tud leszokni az elvitelről, főleg, ha nincs védettségi igazolványa, a terasz pedig esetleg valamiért nem tetszik, például a közelben pöfögő autók miatt - írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. Vagy - és ez lehet a nagyobb baj - a vendéglők többségének nincs is lehetősége valamiért teraszozni.
A vendéglősök bevételeit nézve pontosan kirajzolódik a statisztikából, hogy 2021-ben a vendégek rendelései - akár elvitelre, akár helyben fogyasztásra – január és május között elmaradtak az előző, ugyancsak járvány sújtotta 2020-as esztendőtől. Így pedig csak nőtt a lemaradás a járvány előtt 2019-től.
Igaz, 2020 első két hónapja még felfelé futott. A 2021 májusi előrejelzésnél azzal számoltak, hogy azért a teraszozás mellett többen fognak leülni a vendéglők asztalaihoz a beltérben is.
A volumeneket (mennyiségi adatokat, adag, kiló, liter) alapján is az derül ki, hogy bőven van honnan visszakapaszkodnia a vendéglátózásnak. A külföldi vendégek elmaradása is megkeserítette meg a vendéglősök életét, ami a járvány előtti időszakban a piacuk negyedét hozta (2019-ben 380 milliárd forintot az 1465 milliárdból).
január | február | március | április | május | január-május | |
2019 | 91 | 94 | 111 | 114 | 125 | 535 |
2020 | 104 | 109 | 68 | 30 | 59 | 370 |
2021 | 57 | 59 | 60 | 67 | 100 | 343 |
Forrás: KSH, folyó ár, havi adatsor, *: becslés |
2019-ben 1465 milliárd forint gazdagította a vendéglátóhelyek konyháit, ugyanakkor 2020-ban már csak 1062 milliárd forint. A kérdés az, mikor lesz megint legalább annyi, mint 2019-ben, a járvány előtt volt. A jelenlegi állás szerint inkább 2022-ben, mint 2021-ben.