Egy hazai felmérés szerint átlagosan 4,7 fő tölti együtt a szentestét, tehát lényegében öt emberre kell főzni. A hagyományos menük pedig többnyire halászléből, töltött pulykából és az elhagyhatatlan bejgliből állnak. Természetesen ettől eltérő ételek is asztalra kerülhetnek, de az egyszerűség kedvéért lapunk azt számolta ki, hogy ezek elkészítése mennyibe kerülhet, ehhez a legegyszerűbb recepteket vettük alapul.
Az idei év több szempontból sem volt ideális a magyar, de általában az európai mezőgazdaságnak sem. Beérett, hogy 2015. április 1-jével az Európai Unió megszüntette a tejkvótát, ami nagyon lenyomta a tej árát, így tavaly sok gazda levágta az állományát, ez pedig keresleti piachoz vezetett. A forró nyár miatt pedig a tehenek tejelési időszaka is rövidebb volt, ennek ellenére helyreállt a tavalyi árszint decemberre.
Így drágultak a húsok
A baromfitermékek árát az előző évről az ideire átnyúló madárinfluenza-járvány hajtotta fel az év elején, igaz szeptemberig a fogyasztók nem tapasztalták a drágulást a kormány áfacsökkentése miatt. Ez karácsonyig kitartott, így még valamivel olcsóbban lehetett ezeket a termékeket beszerezni, mint tavaly ilyenkor.
Nem így van ez a pékárukkal és a liszttel: a legfrissebb adatok szerint idén októberben a mezőgazdasági termelői árak 7,3 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának értékeit. Kiváltképp a fő gabonafélék ára emelkedett: 10-11 százalékkal volt magasabb az ár októberben, mint egy évvel korábban. Ennek oka, hogy a világpiacon a kereslet most nagyobb ütemben emelkedik, mint a kínálat. Ráadásul nem is volt jó az idei nyár, mivel a hőség miatt sok termőterületet aszály sújtott.
Ez pedig közvetve kihatott a halak árára is. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) december közepén az MTI-t arról tájékoztatta, hogy 10 százaléknál kisebb mértékben, de nőtt a fogyasztói ár a nyári aszály és a magasabb gabonaárak miatt.
Termék | 2016. december | 2017. július | augusztus | szeptember | október | november |
Pulykamellfilé (kg) | 1870 | 1700 | 1700 | 1710 | 1740 | 1730 |
Csirkemellfilé (kg) | 1460 | 1300 | 1300 | 1310 | 1330 | 1320 |
Sertéslapocka (kg) | 1090 | 1167 | 1191 | 1185 | 1175 | 1186 |
Pontyszelet (kg) | 1120 | 1950 | 1970 | 1990 | 2000 | 2010 |
Pasztőrözött tej, 2,8,%, (liter) | 225 | 211 | 210 | 218 | 221 | 225 |
Pasztőrözött tej, 1,5 % (liter) | 216 | 202 | 203 | 204 | 209 | 210 |
Finomliszt (kg) | 138 | 135 | 135 | 137 | 140 | 141 |
Félbarna kenyér, kg | 227 | 235 | 241 | 237 | 244 | 240 |
Fejes káposzta (kg) | 149 | 186 | 181 | 180 | 168 | 167 |
Tojás "M" (1 darab) * | 38,9 | 35,32 | 35,77 | 36,34 | 37,54 | 54,59 |
Vaj (kg) * | 276,2 | 288 | 311,2 | 347,6 | 353 | 352,8 |
Forrás: KSH, *: Agrárgazdasági Kutatóintézet |
Mennyibe kerül a menü?
És akkor a fentiek fényében lássuk, hogy mennyiből lehet kihozni idén a karácsonyi menüt. A leghétköznapibb receptek szerint öt fő számára a karácsonyi töltött pulykához 1,5 kilogramm pulykamellfilére, a töltelékhez 5 dekagramm vajra, valamint 3 tojásra van szükség. A KSH és az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint a baromfi hús kilója idén 1730, szemben a tavalyi átlagos 1860 forinttal.
Egyébként ez az egyetlen termék, amelynek az ára lejjebb ment, ugyanis a tojás darabja 38,9 forintról 54,59 forintra, a vaj 200 grammja pedig 276,20 forintról 352,80 forintra drágult. Vagyis, ha csak az alapélelmiszereket nézzük, tavaly 2991, idén 2846 forint volt ezek beszerzése.
A halászlé esetében a receptek többsége öt főre másfél kilogramm ponytfilét és további fél kilogramm nyesedéket és belsőséget javasol. Utóbbiak áráról nincs nyilvántartás, de a tiszta halhús kilónkénti ára majdnem a duplájára nőtt egy év alatt: a tavalyi 1120 forint helyett idén már 2010 forintba kerül. Másfél kilogrammal számolva ez azt jelenti, hogy egy halászlé legalább 1325 forinttal drágább ebben az évben. A szálkamentes harcsa ára 2500-3000 forint között alakul.
Jövőre viszont várhatóan jóval olcsóbb lesz a pontyhús, miután 27-ről 5 százalékra csökken a hal áfája.
Töltött káposzta bejglivel
A Napi.hu által alapul vett receptek szerint 5 főnek elegendő karácsonyi töltött káposztához 3 kilogramm darált sertéslapockára és 2 kilogramm savanyú káposztára van szükség. Ez alapján tavaly 1933 forintba került egy adag hozzávaló, míg idén már 2113 forintot kellett a boltban hagyni ezekre a termékekre.
A bejgli szinte minden háztartásban ott van az ünnepi terítéken. Több ajánlás szerint is 4 rúd bejgli tésztájához fél kiló liszt 1 deci tej, 16 deka vaj és 2 tojás kell. Tavaly így egy adag 505, idén pedig 584,60 forintba kerülne (nem számolva a tölteléket).
A címlapkép forrása: Pexels/Public Domain Pictures.