Számos eseményre figyelhettek a befektetők csütörtökön: az ECB papírforma szerint tartotta az alapkamatot és likviditásnövelő intézkedéseket jelentett be, az amerikai munkaerőpiaci adat a vártál kissé jobb, a német ipari statisztika pedig rosszabb lett. A gyenge magyar ipari adat ezúttal sem zavart sok vizet, a svájci kormány berkeiből viszont olyan jelzés érkezett, amely 1,30-1,40-es euró/frank jegyzést tartana kívánatosnak a jegybank által védett 1,20 helyett.

Ennek hatására olyan szintre gyengült a svájci fizetőeszköz, hogy amennyiben a magyar deviza a nyár közepi, 265-270 közötti sávban lenne most is, bőven 220 alatt állna a frank. Igaz, ehhez az is kellett volna, hogy Magyarország ne kerüljön az érdeklődés homlokterébe a devizahitel-végtörlesztési rendelkezések nyomán.

Ehhez képest a viszonylag jó hangulat közepette az euró forintjegyzése 295 alá nézett be, ám délután már újból 297 felett járt - tájékoztatott Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank üzletkötője. Ugyanekkor a dollár 221,40, a svájci frank 240,60, az EUR/USD pedig 1,3415-ön járt.

Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője rövid távon arra számít, hogy 295-300 között marad majd az euróárfolyam: az alsó szintet alulmúló jegyzés szerinte nem indokolt, míg a felső határon az euróeladók fogják meg a jegyzést. A forintesés elkerüléséhez az is kell persze, hogy megússzuk a leminősítést és Magyarország újra kikerüljön a piacok érdeklődésének homlokteréből. Mindenesetre egyelőre nagyon kell figyelni arra, milyen kommentárok jelennek meg a magyar gazdasággal és a hitelbesorolásunkkal kapcsolatban.