A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői - tekintettel a friss makroteljesítmény-indexekre - erőteljesen rontották euróövezeti növekedési becsléseiket.

A cég mostantól érvényes előrejelzési táblázata szerint az eurótérség GDP-értéke éves szintre átszámolva, szezonálisan kiigazítva egy teljes százalékkal esett az idei harmadik negyedévben - az eddigi prognózisban fél százalékos csökkenés szerepelt -, és a negyedik negyedévben is egyszázalékos visszaesés várható a mostanáig jósolt zéró növekedés, vagyis stagnálás helyett.

A JP Morgan londoni elemzői, akik eddig fél százalékos euróövezeti növekedést vártak a jövő első negyedévre, most nulla százalékot valószínűsítenek, és a második negyedévtől számolnak valamelyes - de továbbra is igen vérszegény, 0,5-1,5 százalék közötti - növekedési ütemekkel. A ház megjegyzi, hogy még ez az előrejelzés is csak arra az esetre érvényes, ha a pénzügyi szektort terhelő stressz jelentősen enyhül. Ha ez nem történik meg, az euróövezeti recesszió ennél is sokkal súlyosabb lesz, áll az elemzésben.

Ebben a környezetben az euróövezeti jegybank (EKB) a JP Morgan várakozása szerint már novemberben kamatcsökkentésbe kezd, és 2009 harmadik negyedévéig összesen 1,50 százalékponttal, 2,75 százalékra mérsékeli irányadó kamatát, a kéthetes refinanszírozási tendereken alkalmazott kamatminimumot.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által kiadott előrejelzés szerint a ház elemzői 2009 közepéig összesen 0,75 százalékpontnyi kamatcsökkentést várnak az EKB részérol, amelynek alapkamata ezzel 3,50 százalékra csökkenne. A GS az elso, negyed százalékpontos EKB-kamatcsökkentést decemberre valószínűsíti.

A Barclays Capital, a Barclays bankcsoport londoni befektetési részlege heti előrejelzésében ugyanakkor azt írta: elemzői a decemberi kezdetről szóló eddigi prognózisukat módosítva most már novemberre várják az EKB első kamatcsökkentését. A ház szerint azonban egy negyed százalékpontos csökkentés csak a júliusi, "váratlan és sokat bírált" ugyanilyen mértékű emelés visszafordítása lenne, ezért a Barclays Capital londoni elemzői novemberi EKB-enyhítés esetén még további, összesen fél százalékpontnyi csökkentést várnak, akár már márciusig.