A Magyar Közlönyben megjelent határozat a külföldi egyetemisták magyarországi tanulmányait támogató Stipendium Hungaricum program keretében hozta létre a „Students at Risk” elnevezésű alprogramot.

Ez az Ukrajnából az orosz–ukrán háború miatt menekülni kényszerült ukrán, illetve a Stipendium Hungaricum partnerország állampolgárságával rendelkező felsőoktatási hallgatók részére történő segítségnyújtást célozza. Az alprogram keretében ezer fő kap lehetőséget a magyarországi felsőfokú tanulmányokra, Stipendium Hungaricum ösztöndíjasként.

Erre a célra az idei központi költségvetésből 3 milliárd 250 millió forint fordítható. A jövő évtől pedig 3 milliárd 900 millió forint áll rendelkezésre az alprogram finanszírozására. A kormány a múlt évtől évi 40 milliárd forintot fordít az ösztöndíjprogramra, amelyből 15 ezer fő kaphat támogatást. Ez most 43 milliárd 900 millió forintra, illetve 16 ezer főre emelkedik.

A Napi.hu 2019 decemberében közölte, hogy a kormány a külföldi egyetemisták magyarországi tanulmányait támogató Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramra 2020-ra 33,5 milliárd, míg 2021-től évente 40 milliárd forintot hagyott jóvá. Tavaly decemberben pedig arról adtunk hírt, hogy az az évi 40 milliárd forintot a kormány 232 millióval megfejelte.