A Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent kormányhatározat rögzíti, hogy a Széll Kálmán Tervben foglaltakkal összhangban a következő időszakban milyen jogszabályokat kell kidolgozni. Az első komoly dátum 2011. szeptember 30-a lesz.

Az egészségügyért felelős miniszternek, az államháztartásért felelős miniszterrel egyetértésben, 2011. szeptember 30-ig kell kidolgozni a beteg együttműködésen alapuló támogatási rendszerre vonatkozó koncepciót és az annak végrehajtásához szükséges jogszabálytervezeteket. Az a a cél, hogy a biztosító a hatékony forrásallokáció érdekében vizsgálja, a felírt gyógyszereket a betegek megfelelően használják-e. E szisztémában a támogatás mértéke összefüggne a beteg együttműködésével.

Szintén szeptember végéig kell előállnia a két tárcavezetőnek a biológiai és biológiailag hasonló (biohasonló) gyógyszerekre vonatkozó támogatási rendszerről szóló koncepcióval és a végrehajtásához szükséges tervezetekkel. A cél a biológiai terápiák esetén a generikus gyógyszereknél alkalmazotthoz hasonló támogatási rendszer kidolgozása, amely figyelembe veszi a biológiai készítmények sajátosságait.

A közgyógyellátás terhére rendelhető gyógyszerek vonatkozásában alkalmazandó új szabályozásról szóló koncepciónak is szeptember végéig kell elkészülnie. Itt a cél a szociálisan igazságtalan és nem hatékony közgyógyellátási rendszer átalakítása, a területi különbségek megszüntetése.

Egy további feladat az egyedi méltányosság jogcímen megítélhető támogatásra vonatkozó szabályozás átalakításáról szóló koncepció elkészítése. A cél az etikai szempontokat figyelembe vevő testületi döntéshozatal kidolgozása és az orphan gyógyszerek esetében az uniós kockázatkezelés kezdeményezése.

Szeptember 30-ig kell elkészülnie a fekvőbeteg-ellátásban felhasználásra kerülő, azonban jelenleg a járóbeteg-ellátási gyógyszertámogatási előirányzat terhére finanszírozott gyógyszereknek a gyógyító-megelőző ellátások körébe történő átsorolására vonatkozó koncepciónak. Itt a cél azt elérni, hogy a finanszírozás is ott történjen, ahol a felhasználás, ehhez szükséges néhány termék átcsoportosítása kórházi finanszírozásba.

Az új szabályozás első komoly próbáját majd jövő évi alkalmazás jelenti. A kormányhatározat értelmében a 2012-re vonatkozó költségvetés kialakításának függvényében és a konvergenciaprogramban meghatározott kötelezettségek figyelembevételével a folyamatos gyógyszerellátás biztosítására vonatkozó koncepciót is 2011. szeptember 30-ig kell elkészíteni a két tárcának.

Majd a támogatáspolitika további hatékonyságát javító hosszú távú intézkedésekre vonatkozó jogszabálytervezetekkel, illetve a 2013-as költségvetés tervezése során rendelkezésre álló információk függvényében meghozandó, a 2013-at érintő szükséges intézkedésekkel 2012. szeptember 30-ig kell előállni.