A londoni elemzői közösségen belül vannak olyan várakozások, hogy a cég már most visszaemeli a befektetési ajánlású kategóriába a magyar osztályzatokat, de vannak olyan vélemények is a Cityben, amelyek szerint az ideinél magasabban kijelölt jövő évi államháztartási hiánycél miatt a Fitch halaszthatja a besorolás javítását. A Fitch Ratings a pénteki időpont után november 18-án veszi ismét napirendre a magyar államadós-osztályzatok felülvizsgálatát.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Moody's Investors Service három, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's két-két időpontot jelölt ki a magyar besorolások idei vizsgálatára.

A Moody's első időpontja március 4-én volt, ám ez a cég akkor nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, sem annak - egyébként felminősítés lehetőségére utaló pozitív - kilátását, így nem is jelentett be módosításokat. A Moody's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 8-án, utána november 4-én szerepel.

A Standard & Poor's március 18-án változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország besorolását, és legközelebb szeptember 16-án vizsgálja Magyarországot. A három nagy hitelminősítő közül a Moody's és a Fitch tart érvényben pozitív kilátást a magyar adósbesorolásokra.

Mindhárom cég jelenleg egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - az S&P és a Fitch "BB plusz", a Moody's "Ba1" - besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot,

A Standard & Poor's tavaly márciusban - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül - emelte egy fokozattal "BB plusz"-ra a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait.

Az S&P tavaly márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-osztályzat mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szerint az ideinél magasabb, 2,4 százalékos jövő évi GDP-arányos államháztartási hiánycél miatt esetleg későbbre tolódhat a magyar államadós-osztályzatok felminősítése. A cég elemzői, akik a minap Budapesten tettek tájékozódó látogatást, szerint a magyar hatóságok változatlanul reménykednek a felminősítésben, de "nem feltétlenül borulnának ki túlzottan" akkor sem, ha ez késne, mivel megfizethető árnak tűnne a valamivel szélesebb költségvetési mozgástérért, különös tekintettel a 2018-as választásokra.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a közép-európai EU-térségre összeállított, e hétre szóló előrejelzésükben ugyanakkor valószínűnek nevezték, hogy a Fitch pénteken a befektetési ajánlású kategóriába sorolja át Magyarországot. A ház szerint a felminősítést a piacok már beárazták, így a lépés semleges hatást gyakorolna a magyar befektetési eszközökre, ám ha elmarad a felminősítés, az ronthatja a hangulatot a helyi állampapírpiacon.