A valutaváltók tapasztalatai szerint nőtt a kereslet az orosz-ukrán háború kirobbanása óta a nyugati fizetőeszközök iránt. A lakosság egy része óvatosságból vásárolt némi eurót, dollárt, és sokan döntöttek úgy, hogy biztos, ami biztos alapon az útlevelüket is kiváltják, ha utazni kell. 

A válságokban ez megszokott, ahogy a készpénz iránti kereslet élénkülése is, ennek is látszik már némi jele. A forint készpénzkereslet 2022. február hónap folyamán végig az átlagosnál intenzívebb volt – összesen több, mint 200 milliárd forinttal nőtt februárban a forgalomban levő készpénzállomány, s jelenleg 7850 milliárd forintot ér el – amelynek hátterében főként a 13. havi nyugdíjkifizetések és családi adóvisszatérítés generálta többlet-készpénzfelvétel állt - közölte a Napi.hu-val a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az elmúlt napok háborús eseményei a forint készpénzigényre kiemelkedő mértékű hatást nem gyakoroltak, jellemzően a keleti határmenti területeken jelentkezik az átlagostól erősebb készpénzfelvételi igény. A valutaváltói forgalom szintén az észak-keleti határmenti településeknél élénkebb, de kiugró mértékű valutakereslet a lakosság körében jelenleg nem tapasztalható.

A hazai pénzforgalmi környezet – ideértve a készpénzellátást – kiegyensúlyozottan és stabilan működik, az MNB folyamatosan monitorozza a pénzforgalmi eseményeket és amennyiben az szükségessé válik, megteszi a megfelelő intézkedéseket.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.