Stabil kilátású 'Baa2' osztályzattal azonos besorolást kaptak a jenben kibocsátott 3 és 10 éves futamidejű magyar kötvények a Moody's Ratings nemzetközi hitelminősítőtől.

A pénteki döntés indoklásában a hitelminősítő kiemelte, hogy a magyar szuverén kötelezettségekre érvényben tartott osztályzatot a magyar gazdaság sokszínűsége, valamint annak robusztus növekedési kilátásai támasztják alá.

Emellett a Moody's azt is hangsúlyozza, hogy a magyar hatóságok elkötelezettek a fokozatos államháztartási konszolidáció mellett, amely a cég várakozása szerint elősegíti a térséghez képest magas államadósság-teher csökkentését a következő öt évben.

A hitelminősítő úgy véli, hogy az Európai Unióhoz fűződő, "vitákkal terhelt" kapcsolatrendszer és a késleltetett és részben felfüggesztett EU-folyósítások adósminőségi kihívásokat támaszthatnak, ahogy az is, hogy egyes elemek az intézményrendszerben kikezdhetik a szakpolitikai hitelességet, ami a hosszabb távú növekedési kilátásokat szerkezeti nehézségekkel terhelheti.

Az elemzésben az áll, hogy Magyarország a geopolitikai eseménykockázatokra is fogékonyabbá vált az ukrajnai háború miatt, ugyanakkor az orosz energiaimporttal szembeni függésből eredő kockázatok enyhültek a 2022-2023-as időszakhoz képest.

Varga Mihály szerint hagyjuk a megát és gigát, az egymilliárd eurós kína hitel apró

A pénzügyminiszter kezdeményezte a kínai félnél, hogy oldják fel a hitelszerződés titkosított elemeit is.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.