A Mozdonyvezetők Szakszervezete 2021. júniusában nem írta alá a MÁV-Volán csoportra vonatkozó bérmegállapodást, mert a középtávú, összesen 15 százalékos garantált béremelés és más jövedelemelemek mértéke nem biztosítja a mozdonyvezetők, vasutas munkavállalók reálkeresetének három évre szóló érzékelhető növekedését.

A MOSZ 2021. október végén a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójának írt levelében kezdeményezte a bérmegállapodás újratárgyalását, hivatkozva a bérminimum közel 20 százalékos emelésére, az infláció vártnál jóval magasabb és tartós szintjére, valamint a GDP kiemelkedő növekedésére.

A MOSZ megkeresésére érdemi válasz érkezett. Mindezek után a 2021. évi nulla százalékos bérfejlesztést továbbra is elutasítva november 25-én kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek, követelve az elmaradt béremelés és az infláció okozta reálkereset veszteség kompenzációját.

A Munkáltató nem ismerte el a reálkereset veszteséget és kijelentette, hogy elkötelezett a bérmegállapodás mellett, ahhoz tartja magát - írja oldalán a szakszervezet.