A 2023-as év azonos időszakában 2769 milliárd forint volt a csoport konszolidált értékesítési árbevétele.

Az idei első fél évben az adózott eredménye 222 milliárd forintra nőtt a tavaly ugyanebben az időszakban elért 209 milliárd forintos nyereségről.

A vállalat közlése szerint a földgáz- és áramárak, továbbá az infláció az előző év ugyanezen időszakához képest jelentősen csökkent, ez magyarázza az alacsonyabb árbevételt is, ahogy az is, hogy a szokásosnál enyhébb tél és a gazdasági környezet átalakulása miatt csökkent a földgázfogyasztás.

Kiemelték ugyanakkor, hogy a geopolitikai kihívások dacára a cégcsoport folyamatosan biztosította, hogy az ország energiaellátása zavartalan maradjon.

Az MVM jelezte, hogy stratégiai célokkal összhangban folytatódik a megújuló-termelési portfolió bővítése is, ennek keretében pedig megvásárolta a Tázlár határában lévő, 63 MW beépített teljesítményű napelemes erőművet, emellett további 249 MW beépített teljesítményű naperőmű-bővülés történik a második fél évben.

Osztalékelőleggel segítheti ki az MVM a büdzsét

Mintegy 400 milliárd forintos lyukat kell betömni a költségvetésen, ezt azonban csak részben fedezik a hétfőn bejelentett adóemelések. A Portfolio úgy tudja, ezért a Magyar Villamos Művek 150 milliárd forint osztalékelőleget fizet tulajdonosa, a magyar állam felé. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.