A békési Sarkad térségében a közelmúltban fejezték be a negyedik új MVM-kút lemélyítését, jelenleg annak tesztelése zajlik. A napokban egy további kút fúrásához láttak hozzá a szakemberek.

Nyékpuszta lelőhelyen egy korábban lemélyítettel együtt 2023 februárja óta négy kutat állítottak termelésbe. A felszínre hozott földgáz mennyisége mostanra meghaladta a 100 millió köbmétert, könnyűolajból pedig 135 ezer köbmétert termeltek ki.

A hajdú-bihari Berettyóújfalunál idén februárig négy kutat fúrt le a nemzeti energiavállalat. Az első júniusban állt termelésbe, eddig 4 millió köbméter földgázt adott, a második tesztelése folyamatban van.

A hazai gázfelhasználás a nemzetközi energiaválság előtti, 10-11 milliárd köbméteres éves szintről 8 milliárd köbméter közelébe csökkent. Az Energiaügyi Minisztérium nyolc területre indított koncessziós eljárásokat szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére.

Zelenszkij végleg elzárta az orosz gázcsapot: de miért pont most?

A 2014-es krími események és Ukrajna 2022-es orosz inváziója ellenére Ukrajna változatlanul engedélyezte területéről az orosz gáz szállítását Európába. Most fordult a kocka.

A részletekről ITT írtunk bővebben.