Az MVM korrigálja a korábban az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő, de a nyilatkozattételi kötelezettségüket elmulasztó mikrovállalkozások gáz- és áramszámláit – olvasható az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

A megállapodás Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárának a Németh Lászlóval, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnökével folytatott találkozója eredményeként született meg. 

A nemzeti energiaszolgáltató azon mikrovállalkozások esetében, akik 2022. augusztus 1-jén egyetemes szolgáltatásban voltak, de azt követően nyilatkozattételi kötelezettségüket elmulasztották, az utólagos igazolások benyújtása esetén méltányosságot gyakorol.

Egyrészt a 2022. augusztus 1-től a szerződésük megszüntetéséig kiállított feláras számlák befizetésétől eltekint, másrészt visszatérhetnek az egyetemes szolgáltatásba.

Megváltozott feltételek

A mikrovállalkozások egyetemes szolgáltatásra való jogosultsági feltételei két éve megváltoztak, ezért az egyetemes szolgáltató nyilatkozattételre szólította fel például azokat, akiknek a fogyasztásuk kiugróan magasnak bizonyult.

Ha a felhasználó a nyilatkozattételt a megadott határidőre nem teljesítette, vagy nem jogosultként nyilatkozott, az egyetemes szolgáltatói szerződése megszűnt, a szolgáltató a jogviszony fennállása alatt vételezett villamos energiát visszamenőlegesen piaci áron számolta el a felhasználóval.

Czepek Gábor hangsúlyozta, hogy

a kormány célja továbbra is a lakosság és a mikrovállalkozások energiaárainak megvédése, meghallgattuk a problémáikat, és méltányosságból a felárral kiállított számlákat az MVM korrigálja, a befizetetteknél pedig a vállalkozás eldöntheti, hogy visszakéri-e a különbözetet vagy havonta levonják a jövőbeli számlájából.