A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke 56,8 pont lett, ami a elmúlt tizenhárom hónap legmagasabb értékének felel meg, és jóval meghaladja feldolgozóipari termelés stagnálását jelző 50 pontot - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Míg 2010 júliusa és 2011 júliusa között folyamatosan bővült a feldolgozóipar, az azóta eltelt hónapokban csak háromszor mutatott növekedést, amire 2009 vége óta nem volt példa. A március havi index 5,6 százalékponttal magasabb a februári értéknél, amikor 51,2 volt.

Március összességében az átlagosnál kicsit rosszabb hónap volt a korábbi években, és a hosszú távú januári átlag 1996 óta (51,6) lényegesen alulmúlja az e hónapban mért értéket.

A termelési mennyiség indexe nőtt februári értékéhez képest, és így már három hónap szűkülés után másodszor jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 15 évben csak háromszor volt nagyobb a növekedés üteme márciusban.

MLBKT

Az új rendelések indexe erősen megugrott, és a mostani a negyedik legmagasbb márciusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így másodszor növekedett az elmúlt hat hónapban. Ilyen mintázatra utoljára 2009 közepén volt példa, ami az akkori válság végét jelentette.

A márciusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett februárhoz képest, és az ütem enyhén nőtt. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke immár huszonnyolcadik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek emelkedni kezdtek a 2011 november és 2012 januárja között tapasztalt egyenletes csökkenést követően, immár második hónapja egyfolytában. Az idei márciusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és a negyedik legmagasabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012.ben egyelőre kettő-egy a növekedésnek.

Októberben már csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került, ami azóta is megmaradt. A foglalkoztatottság legalább három hónapon át tartó csökkenésére utoljára 2009 szeptembere és novembere között volt példa A korábbi márciusi értékeket nézve az idei a legmagasabb 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe tovább nőtt februári értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség dinamikus növekedését is jelzi. A mostani érték sokkal magasabb az 1995 óta mért átlagnál, és a harmadik legmagasabb márciusi adat. A beszerzett mennyiség négy hónapon át tartó visszaesésére utoljára 2009 májusa és augusztusa között volt példa, ez ért most véget.

A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme erősödött, és ezzel együtt a beszerzési árak már harmincnegyedik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva csak a nyolcadik leggyorsabb márciusi ütem.
A késztermékkészletek szintje márciusban magasabb lett. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei a hatodik legmagasabb 1995 óta, és jócskán átlag feletti havi adatnak mondható - különösen, ha figyelembe vesszük az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy azóta ingázzon 50,0 pont körül, bár az elmúlt három hónapban folyamatos volt a növekedés.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt februárhoz képest, és négy hónap szűkülés után másodszor jelzi az import mennyiségének növekedését. Legalább négy hónapos visszaesésre utoljára 2009 július-augusztus között volt példa, ami akkor egy 12 hónapos visszaesés végét mutatta. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében még kedvezőbb folyamatról beszélhetünk. Immár huszonnyolcadik hónapja tart a bővülő trend, és az index értéke erősen nőtt az előző hónaphoz képest. A mostani 28 hónapos bővülésnél jobb utoljára 2005 áprilisa és 2008 szeptembere között fordult elő.

Rengeteg különböző termék kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Kiemelkedően nagy csoportot alkottak közöttük a fémek és fémtermékek (titán-dioxid, nemesfémek, acél, réz, fémáruk, arany, rozsdamentes csövek), valamint a különféle mezőgazdasági, vegyipari és élelmiszeripari termékek (faanyag, PVC por, lágyító, tojás, gyanta, festékektojáspor, tisztítószerek). Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területekről (pl. sertésmáj, S-PVC, tojás, acélcső, műanyaggranulátum, vasanyagok, alkatrészek, színesfémek). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a saválló lemezek, kartondobozok és melamingyanta esetében.