Bakai Kristóf dandártábornok kiemelte, hogy idén az első fél évben a NAV 48 esetben akadályozta meg ilyen termékek behozatalát. A pénzügyőrök vámellenőrzéskor szűrtek ki többek között kockás pitonból készült táskát, aligátorpreparátumot, óriáskagylókat és orchidea tartalmú gyógyhatású készítményeket is.

A veszélyeztetett állat- és növényfajok szállítására vonatkozó szigorú szabályok nemcsak utazáskor, hanem online rendelésnél is érvényesek – hangsúlyozta Bakai Kristóf. A NAV Repülőtéri Igazgatóságának munkatársai például egy harmadik országból érkező küldeményben több mint ezer doboz olyan táplálékkiegészítőt találtak, amely egy orchideafaj származékát is tartalmazta. Az ügyben a NAV természetkárosítás bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tett.

A veszélyeztetett állat- és növényfajok szállítását a Washingtoni Egyezmény (CITES) szigorú szabályokhoz köti.

Többezer állat- és növényfaj élő és élettelen egyedei, részei, illetve az ezekből készült termékek, vadásztrófeák és a preparátumok behozatala és kivitele tilos, vagy engedélyhez kötött. A CITES által szabályozott termékkört csak Magyarország e célra kijelölt, állat- és növényegészségügyi határállomással rendelkező határátkelőhelyein lehet szabályszerűen kivinni és behozni.

A veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajok mellett a gyógyszerek, önvédelmi, sport- és vadászfegyverek, alkohol- és dohánytermékek behozatala és kivitele, továbbá a kedvtelésből tartott állatok utaztatása is korlátozáshoz, engedélyhez kötött. Ezek a korlátozások EU-n belüli utazás esetén is érvényesek.

Ha valaki bizonytalan abban, hogy az adott áru utaztatása engedélyköteles-e, vagy korlátozás alá esik, hívja a NAV Infóvonalát a 1819-es számon! Az utazási szabályokkal kapcsolatos bővebb információk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes oldalán is megtalálhatók.

Nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet viszont egy magyar rádiócsempész férfi, aki miatt Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint érzékeny adatok is az ellenérdekeltek kezébe kerülhetnek védett technológiai eszközök továbbadásakor. Nem véletlenül figyeltek fel a 46 éves H. Bencére és társaira. Itt olvashatja a részleteket >>>