A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn közölte, hogy a gyáripari mutató márciusban 56,8 volt, ami több mint egy éve nem mért csúcs, és 5,6 ponttal magasabb az egy hónappal korábbi értéknél.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics felzárkózó piaci közgazdászai a térségi PMI-adatokról befektetőknek összeállított hétfői értékelésükben "pozitív meglepetésnek" nevezték a magyar ipari teljesítménymutató megugrását. Hozzátették ugyanakkor, hogy véleményük szerint a magyar gyáripari index valószínűleg "eltúlzott" képet mutat a magyar feldolgozószektorról a valós teljesítménynövekedéshez képest.

A ház szerint ez egy "különösen volatilis" mutató, és bár általában együtt mozog az EU-bizottság ipari bizalmi felméréseinek eredményeivel, voltak azonban esetek a múltban, amikor egy-két hónapig eltért azoktól.

Javuló kilátások

A Capital Economics londoni elemzői szerint most is ez történhetett. A magyar ipar kilátásai egyértelműen javultak az elmúlt hónapokban: a német feldolgozószektor élénkülőben van, és a magyarországi Mercedes autógyár megnyitása idővel a magyar hazai össztermék (GDP) 1 százalékának megfelelő mértékben emelheti az ipari termelés értékét - jósolták hétfői értékelésükben a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint azonban a magyar beszerzési menedzserindex meredek múlt havi megugrására mindezekkel együtt is "nehéz magyarázatot lelni".

A Capital Economics közgazdászai szerint összességében a közép-kelet-európai országok múlt havi PMI-adatainak "általános üzenete " az, hogy a felzárkózó európai térségben az idei első negyedévben stabilizálódtak a viszonyok, és sikerült elkerülni az összeomlást, amely 2011 végén még lehetségesnek tűnt.

A ház szerint mindazonáltal az első negyedéves növekedési ütemek a térségben így is "meglehetősen lanyhák" voltak. A cég szakértőinek számításai szerint az EU-bizottság gazdasági hangulatindexei arra vallanak, hogy Lengyelországban az idei első negyedévben 3,5 százalék lehetett az éves összevetésben számolt GDP-növekedés, Magyarországon és Csehországban ugyanakkor valószínűleg stagnált a gazdaság éves összehasonlításban.

A legnagyobb meglepetés

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó piaci közgazdászai hétfői értékelésükben közölték, hogy számításaik szerint a közép-kelet-európai térség összesített, súlyozott PMI-mutatója a múlt hónapban nem változott, vagyis a februárihoz hasonlóan 51,2 volt, de az egyéni feldolgozóipari indexek "jórészt biztató" képet mutatnak. A ház szerint a beszerzési menedzserindex alapján Magyarország szolgáltatta a térségen belül "a legnagyobb pozitív meglepetést".

A Barclays Capital elemzői megállapították, hogy a térség nagyobb, zártabb gazdaságaira - Lengyelországra, Oroszországra - stagnáló gyáripari index volt jellemző a múlt hónapban, a kisebb, nyitottabb gazdaságokban - Magyarországon, Csehországban - ugyanakkor "robusztus" mértékben nőtt a feldolgozóipari aktivitását jelző mutató.