Egyelőre nem tudni részleteket a kormány által tervezett Btk-módosításról. Az Igazságügyi Minisztérium az InfoRádió megkeresésére nem nyilatkozott a témában. Lázár János egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy szigorítják az illegális határátlépőkre vonatkozó jogszabályt.

"Fontos lépés lesz, hogy szeptemberben-októberben az Országgyűléstől azt kérjük, hogy illegális határátlépés bűncselekményként kerüljön definiálásra, és ne szabálysértésként szankcionálandó legyen az, ha valaki mégis megpróbálja az ideiglenes határzárat majd átlépni.

A Magyar Helsinki Bizottság sajtófelelőse szerint a Btk. tervezett szigorítása pontosan illeszkedik a kormány eddigi migránsokkal kapcsolatos politikájába.

Tulajdonképpen része annak a folyamatnak, amely elindult a jogszabályok megváltoztatásával, a határzár felépítésével, Szerbia biztonságos országnak nyilvánításával, hogy a menedékkérőket minél távolabb tartsa az országtól, illetve a menedékkérőket kriminalizálja az ország közvéleménye előtt - fogalmazott a sajtófelelős.

Zádori Zsolt úgy vélte: az illegális bevándorlókat nem fogja elriasztani a módosítás, a magyar hatóságoknak pedig - bár jogilag módjuk lesz rá - nem lesz érdekük előzetes letartóztatásba helyezni a menekülteket, ezzel tovább növelve a börtönök túlzsúfoltságát. A Magyar Helsinki Bizottság sajtófelelőse megjegyezte: szerinte a tervezett jogszabály ellentmond a genfi menekültügyi egyezményben rögzítetteknek.