Ezentúl nem tart sajtótájékoztatót az MNB elnöke a kamatdöntő üléseket követően, csak a stratégiai fontosságú döntéseiről tájékoztat, de lesznek rendszeres egyeztetések piaci elemzőkkel − erősítette meg a Reutersnak tegnap Simon András, a jegybank szóvivője. A monetáris tanács (MT) a korábbi gyakorlatnak megfelelően ülésezik és az alapkamatról szóló döntést követően hozza nyilvánosságra közleményét.

Nem példátlan, hogy a jegybank a kamatdöntését nem magyarázza nyilvánosan, Európában például a Bank of England nem él a szóbeli indoklás gyakorlatával. A kontinensen viszont a transzparencia elősegítése, valamint a döntések hitelességének erősítése céljából személyesen is meg szokás védeni a döntést, ráadásul ilyenkor a központi bank gazdasági folyamatokról alkotott elképzeléseiről is lehet kérdezni az első számú jegybankárt. Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke különösen nagy hangsúlyt fektet döntéseinek nyilvánossá tételére. Régiónk összes jegybankja vállalja, hogy politikájának hitelességét publikusan is erősíti.

Szinte érthetetlen, hogy egy új ember a jegybank élén ezzel az aprónak tűnő lépéssel szembe megy a jó nemzetközi gyakorlattal. Az már csak hab a tortán, hogy ez az ember régi-új, mégpedig nem jó értelemben. Eddigi gyakorlata során még amikor jót akart, sem ért el egyvalamit: bizalmat meghatározó gazdasági körökben nem szerzett.

Valószínűleg ennek tükrében mondta parlamenti meghallgatásán, hogy nyitottabbá akarja tenni a jegybanki működést, szeretné visszaszerezni a bizalmat. E szempontból realistának tekinthető a felismerés, hogy döntéseit mostantól nem indokolja, hiszen még minisztersége idejéből származó indoklásai a jó irányú intézkedések elfogadottságát is képesek voltak lerombolni.

Ha jó döntéseket hoznak az MT-ben, akkor valóban felesleges az indoklás. Amennyiben az érthetetlen unortodoxia veti meg itt is a lábát, úgy a nyilvános tájékoztatás elmaradása csak a döntéshozó saját döntéseibe vetett bizalmának gyengeségével és a nyilvánossággal szembeni ellenszenvével magyarázható.

A szerző a Napi Gazdaság munkatársa