A hétfőn megjelent Magyar Közlönyben megjelent egy határozat, amely szerint a kormány elkötelezett amellett, hogy a rászoruló kora- és újszülött, valamint csecsemő egyenlő eséllyel férjen hozzá a megfelelő táplálásához szükséges donor anyatejhez.

Az Orbán Viktor által jegyzett határozatban a kormány felhívja a belügyminisztert, hogy együttműködve a kultúráért és innovációért felelős miniszterrel, „készítsen részletes szabályozásai javaslatot az anyatejgyűjtő állomások tartós működési és jogszabályi feltételeinek felülvizsgálatára, ideértve a finanszírozási szabályok módosítását is.” Pintér Sándor tárcájának 2024. október 31-ig kell teljesítenie a feladatot.

További feladata a Belügyminisztériumnak az is, hogy – a pénzügyminiszterrel történő előzetes egyeztetés eredménye alapján – a  kultúráért és innovációért felelős miniszter bevonásával

dolgozza ki minden vármegyére kiterjedően az anyatejgyűjtő állomások országos rendszerének koncepcióját, és vizsgálja felül az infrastruktúra kiépítésének, valamint megújításának lehetőségét.

Ezt 2025. március 31-ig kell a minisztériumnak megtennie.

Ezeken felül intézkednie kell a szoptatás, az anyatejes táplálás népszerűsítéséről, valamint a donor anyatej leadásának ösztönzése érdekében, továbbá gondoskodnia kell a Nemzeti Anyatejbank keretén belül egy egységes nyilvántartó informatikai rendszer terveinek kialakításáról.

Drámai évük volt tavaly a gyerekeknek, mutatjuk, hogy miért

Magyarországon GDP-arányosan keveset költenek a központi költségvetésből a gyermekekre, ez derül ki a Hintalovon Alapítvány gyermekjogi jelentéséből. Van tennivaló az oktatásban is, kevés a fejlesztő pedagógus, a sajátos nevelési igényű gyermekek száma pedig egy év alatt ötezerrel emelkedett. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.