Az Európai Bizottság által indított eljárás során a Magyar Kormány elkészítette a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt és az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit módosító jogszabályok tervezetét. A tervezett módosításokról a kormány tájékoztatta a Bizottságot, valamint megkérte a Magyar Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank véleményét is. Az ECB és az MNB a véleményét megküldte a kormánynak, az Európai Bizottság főigazgatójának 2012. március 9-i levele alapján pedig azt az Európai Bizottság tudomásul vette. A Kormány 2012. április 17-én ezzel a tartalommal nyújtotta be az MNB törvényt módosító javaslatokat az Országgyűlésnek - olvasható az NGM közleményében.

Amennyiben a javasolt törvénymódosításokat az Országgyűlés elfogadja, a jegybanktörvény összhangba kerül az uniós joggal. A kötelezettségszegési eljárásban az egyetlen, még nyitott kérdés az MNB - az új jegybanktörvény hatályba lépése előtt kinevezett - elnökének és alelnökeinek jövedelemszabályozása.

A kormány a tárgyalások iránti erős elkötelezettsége bizonyítékaként ez által is meg kívánja erősíteni, hogy kész végrehajtani a vállalásai - zárul a gazdasági tárca közelménye.