A Népszabadság szombati számában azt írta, hogy ultimátumot adott a kormánynak a Novo-Nordisk Hungária Kft.: ha a cég nem tud megállapodni a mostaninál "méltányosabb" gyógyszerárakban, január 1-jétől kivonja készítményeit a magyar támogatotti körből.

A Novo-Nordisk vezetője, Józsa Zsolt a lap kérdésére cáfolta, hogy kilátásba helyezték volna készítményeik kivonását, de azt elismerte, hogy augusztus végén más gyártókkal együtt tárgyalást kezdeményeztek a kormánnyal. A társadalombiztosítás ugyanis a legalacsonyabb európai áron fogadja be a gyógyszert, erre jön a 20 százalékos extra adó, és a nyár végén bevezetett úgynevezett spanyol modell, ami újabb 10 százalékos terhet jelent.

A lapot kormányzati források arról tájékoztatták, hogy egyetlen cég sem kaphat mentességet az egységes gyógyszerpiaci intézkedések alól. Ha valamelyik úgy döntene, hogy kivonja termékét a magyar piacról, a betegek nem éreznék meg. Az inzulin közfinanszírozásának megszüntetése ugyanis három hónapos átmeneti idővel lehetséges, így ezalatt fel lehet készülni arra, hogy más cégektől pótolják a kieső mennyiséget.

Az államtitkárság és egy gyártó cáfol

Az egészségügyi államtitkárság az MTI-vel azt közölte, hogy Magyarországon valamennyi gyártó legmodernebb inzulinja elérhető a diabeteszes betegek vércukorszintjének optimalizálása érdekében, s ezek mindegyikét támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Kiemelték: a gyógyszergyártók ellátási zavart nem jeleztek, így nincs veszélyben a cukorbetegek inzulinellátása.

A Sanofi azokkal a hírrel kapcsolatban adott ki cáfolatot, miszerint az úgynevezett "Spanyol modell" bevezetése miatt más inzulingyártók esetlegesen kivonhatják készítményeiket a magyarországi piacról.

A Sanofi a jövőben is folyamatosan biztosítani fogja a korszerű és legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő inzulinokat a magyar cukorbetegek számára - hangsúlyozza a vállalat közleményében.

Ugyanakkor nyomatékosítják: a Sanofi nem vonul ki a magyar piacról, inzulinjaik változatlanul elérhetőek lesznek. Versenytársaik bármilyen döntéseit viszont nem kommentálják - teszi hozzá a közlemény.