Valamivel több szegény élt tavaly az Egyesült Államokban, mint egy évvel korábban annak ellenére, hogy a gazdaság 2009 óta bővül és a tőzsdék határozottan magukhoz tértek - derül ki a hivatalos adatokból. A szegénységi küszöb alatt 46,5 millióan éltek szemben a 2011-ben feljegyzett 46,2 millióval. A teljes népességhez viszonyítva ez 15 százalékos átlagot jelent - a feketék körében 27,2, a spanyol ajkúaknál 25,6, az ázsiaiaknál 11,7, a fehérek körében 9,7 százalék az arány. A tagállamok összehasonlításában 22 százalékos szegénységi rátával Mississippi a sereghajtó, az élen New Hamphsire állt 8,1 százalékkal.

A szegénység 2012-ben már a hatodik egymást követő évben nőtt az Egyesült Államokban. A jövedelmi küszöb, amely alatt a helyi árakat, a rezsit figyelembe véve idetartozónak minősülnek az emberek, egy négytagú család esetén évi 23 492 dollár (nagyjából havi 435 ezer forint). A számításnál nem vettek figyelembe bizonyos adóleírási lehetőségeket, ugyanakkor egyes szociális támogatásokat, például a munkanélküli-segélyt hozzáadták a jövedelmekhez. Az utóbbi 1,7 millió embert emelt fel a szegénységi határ fölé.

Éhbérért dolgoznak

A helyzet romlásának egyik oka, hogy az új munkahelyek olyan szolgáltatási ágakban keletkeznek, ahol igen alacsonyak a bérek. Ilyenek a kiskereskedelem és az éttermi szolgáltatások. Ami az inaktívakat illeti, a hivatalos becslés szerint a 16,1 millió gyermek és 3,9 millió legalább 65 éves idős ember él a szegénységi küszöb alatt.

John Iceland, a Penn Állami Egyetem népesedési szakértője elkeserítőnek tartja az adatokat. A romló helyzet azt mutatja, hogy a gazdaság teljesítőképességének némi javulásából származó többletjövedelem nem egyenlően oszlik el a népesség különböző csoportjai között. Ezt támasztja alá, hogy tavaly az S&P-500 tőzsdeindex 16 százalékkal erősödött, miközben a statisztikai átlagjövedelem 51 ezer dolláron stagnált.

Hízó vagyonok a csúcson

Öt évvel a Lehman-csőd után az USA leggazdagabb emberei visszanyerték elvesztett vagyonukat, sőt új csúcsokat döntenek − derül ki a Forbes összeállításából. A 400 leggazdagabb amerikai idei listáján szereplők összes vagyona eléri a 2020 milliárd dollárt, ami új rekord, és 300 milliárddal több a tavalyinál. Csak a növekmény több mint kétszeresével haladja meg a magyar GDP-t.

Példa nélküli magasságba került a belépési küszöb is: legalább 1,3 milliárd dolláros vagyonnal lehet bejutni a Forbes listájára, ahová most húsz újonc került fel. Az első helyen változatlanul a Microsoft alapítója, Bill Gates szerepel 72 milliárd dollárral (ezzel a világ leggazdagabb emberének címét is visszaszerezte a mexikói Carlos Slimtől). A második leggazdagabb Warren Buffett befektető, harmadik a szoftvergyártó Oracle alapítója, Larry Ellison. Buffet egy év alatt 12,5 milliárd dollárral gyarapodott, ami a legnagyobb növekedés.

 

A leggazdagabbak (milliárd dollár)
1. Bill Gates, Microsoft alapító
72
2. Warren Buffett, befektető
58,5
3. Larry Ellison, Oracle alapítója
41
4. Charles Koch36
4. David Koch36
6. Christy Walton és családja, Wal Mart-tulajdonos
35,4
7. Jim Walton33,8
8. Alice Walton33,5
9. S. Robson Walton33,3
10. Michael Bloomberg31
Forrás: Forbes