A kormány idén tizenkettedik alkalommal hirdette meg a Nyári diákmunka programot,  amelyben a tervezett 20 ezer fő helyett összesen közel 29 ezren vettek részt. Az eredeti, 3,8  milliárd forintos keretösszeg a többszöri vármegyei ráemeléseknek köszönhetően több mint 4,3  milliárd forintra nőtt, ami lehetővé tette még több diák nyári foglalkoztatását.  

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a munkaalapú társadalom kiépítéséhez 2013 óta a Nyári diákmunka program is érdemben járul hozzá azzal, hogy 

  • elősegíti a fiatalok munkaerőpiacra lépését;
  • erősíti munkaszocializációjuk folyamatát;
  • és a diákok akár szakmai gyakorlatukat is teljesíthetik általa. 

A programba 16–25 év közötti,  nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem  rendelkező diákok jelentkezhettek. A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban,  turizmusban, vendéglátásban, erdőgazdálkodásban működő vállalkozások hívhatták le.

A legtöbb kérelem Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár Bereg és Békés vármegyékből  érkezett be.

A diákok közel 80 százalékát az önkormányzati pillérben foglalkoztatták, emellett  jelentős volt az igény a turizmus, a vendéglátás területén is. A mezőgazdaság területén is több mint hétszáz diák foglalkoztatása valósult meg. A legnépszerűbb munkakörök idén is az egyéb, máshova nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozású, a takarító és kisegítő,  a hivatalsegéd kézbesítő, valamint a konyhai kisegítő voltak.