A korábban is ellátásban részesülők a felülvizsgálatuk alapján kiadott határozat meghozataláig folyamatosan a régi ellátásukat kapják - közölte a Napi Gazdaság mai számában megjelent cikkre reagálva a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) az Országos Sajtószolgálaton keresztül kiadott közleményében. Lapunk azt írta, hogy jelenleg mintegy tízezer, a felülvizsgálat alapján is annak minősített rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra jogosult hónapok óta nem kapja meg a juttatást, mivel nem sikerült kialakítani azt az informatikai rendszert, amely lehetővé tenné a folyósítást.

Előleget igényelhetnek az új kérelmezők

Az NRSZH közleménye szerint "az új kérelmezők - akik korábban ellátást nem kaptak - a felülvizsgálatot követően előlegben részesülhetnek, így a rászorultak még egy esetleges késedelem esetén sem maradnak ellátás nélkül".

A hivatal szerint a rokkantsági és rehabilitációs jogosultságok kezelésére használt informatikai rendszer július 2-án a terveknek megfelelően megkezdte működését. A rokkantsági eljárás lefolytatására és a határozat meghozatalára az eljáró hatóságoknak 60 nap áll rendelkezésére.

Az ellátás folyósításának csúszásával kapcsolatban lapunk az Emberi Erőforrások Minisztériumát kereste, ám a sajtóosztály többszöri megkeresésünkre nem reagált, nem cáfolta és nem is erősítette meg értesülésünket.