A most befogadott új készítmények közül három a vesedaganat kezelésére szolgál. Az új gyógyszerek támogatásba fogadása nagyon aktuális volt már, ugyanis a vese rosszindulatú daganatainak előfordulási gyakorisága az utóbbi évtizedekben nő - adta hírül az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE).

A krónikus köszvény (hyperurikaemia) kezelésére szolgáló új készítmény a korábbi terápiánál jóval hatékonyabb, vesebetegek is szedhetik, illetve az eddigi gyógyszerre allergiás betegek is alkalmazhatják. Az új befogadásnak köszönhetően a betegek által fizetendő térítési díj közel negyedére csökken.

A pitvarfibrilláló betegek a stroke megelőzésére törzskönyvezett új, szájon át szedhető véralvadásgátlók támogatására már igen régen várnak. Pitvarfibrilláció okozta stroke eseményt évente 7000 - 8000 beteg szenved el hazánkban; az új gyógyszerek szedésével 4-ből 3 pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzhetővé válik.

A kezeletlen figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) okozta gazdasági és társadalmi terhek egy közelmúltban elvégzett hazai kutatás szerint évente nemzetgazdasági szinten 33 milliárd forintot tesznek ki Magyarországon. A betegség - melyben 680-1700 fő érintett évente - okozta többletkiadások családi szinten a 9 milliárd forintot is elérheti. A járulékos költségek és veszteségek az ADHD kezelésének hatékonyabbá tételével jelentősen mérsékelhető.

A sclerosis multiplex kezelésében a nagyon aktív relapszáló-remitálló betegek terápiájában hoz változást az az új készítmény, amely az első orális, nagy hatású, a szklerózis multiplex terápiáját új módon megközelítő és kedvezőbb mellékhatású gyógyszer.

A szívelégtelenség indikációban befogadásra váró készítmény negyedével csökkenti a szívelégtelenség és az infarktus általi halál, valamint a betegségből fakadó kórházi kezelések számát, javítja a betegek életkilátásait. Az időskori nedves makula degeneráció (AMD) terápiája is változhat és a gondozást végző centrumok köre bővülhet. Az egyik gyakori típusú emlődaganatos betegeket műthetővé tevő kezelése kerülhet még a finanszírozott terápiák körébe.