Vannak dolgok, amelyekről azt tartják, aranyat érnek. Az olimpiai győzteseknek járó medál azonban nem tartozik közéjük, azokban ugyanis nem sok arany van.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírása szerint az arany- és ezüstérmek ugyanabból az anyagból, az úgynevezett 925-ös ezüstből készülnek.

A párizsi olimpiai játékok első helyezettjeinek járó medál mindössze 6 gramm aranybevonatot tartalmaz, a teljes súlya 529 gramm. Ha ez teljesen 24 karátos (999,9 ezrelék tisztaságú) aranyból készülne, akkor az aktuális aranyárfolyam – 2427 dollár/uncia – alapján az első helyezettek 17 unciányi arannyal gazdagodnának. Ez pillanatnyilag 41 282 dollárt ér, átszámítva közel 15 millió forintot. Rossz hír azonban a sportolóknak, hogy tiszta aranyból utoljára 1912-ben készítették az aranyérmeket, a stockholmi olimpián. 

Az aranyérméken lévő valódi, 6 grammnyi aranytartalom (bevonat) jelenleg 170 ezer forintot ér csupán.

Az ezüstérem 525 grammos, a réz, ón és cink ötvözetből készülő bronzérem pedig 455 grammot nyom.

Mindegyik kiosztott érem tartalmaz egy „szimbolikus és felbecsülhetetlen értékű” fémdarabot, ami nem más, mint az Eiffel-toronyból egy eredeti vasdarabka. Egyébként ez már hagyomány, a 2021-ben megrendezett legutóbbi játékokon (amelyet Japán rendezett) újrahasznosított elektronikai eszközökkel turbózták fel az érméket.

Az Oxford Economics becslése szerint az érmek pillanatnyi értéke így fest:

  • aranyérem: 1027 dollár – 372 ezer forint;
  • ezüst: 535 dollár – 194 ezer forint;
  • bronz: 4,6 dollár – 1665 forint. 

Az olimpiai érméket a Chaumet nevű luxus ékszer és órakészítő szállította.