A miniszterelnök az uniós forrásokra vonatkozó kérdésre elmondta: arról beszélünk, hogy nincsenek uniós pénzek, hát hogy a fészkes fenébe ne lennének? Van 12 milliárd euró a számlánkon, ami arra vár, hogy bevonjuk a gazdaságba.

Orbán Viktor azt is tisztázta: nem az a helyzet, hogy nincs pénz, csak nem tudják elég gyorsan bevonni, még úgy sem, hogy Magyarország az egyik leggyorsabb forrásfelhasználó. A 12 milliárd euró azt jelenti, hogy nincs uniós pénzhiányunk.

Az Economx pont a napokban készített elemzést arról, hogy miként alakult a hazánkba áramló uniós források sorsa a tavalyi évben. Cikkünk többek között rámutatott, hogy hazánk 2023-ban több mint 4,5 milliárd euróhoz ( körülbelül 1800 milliárd forint) jutott.

  • A hétéves tervezett költségvetésből összegszerűen a legnagyobb nettó kedvezményezett az előző évhez hasonlóan Lengyelország volt, 8,2 milliárd euróval.
  • A második helyen Románia állt 6 milliárd euróval.
  • A harmadik helyet pedig Magyarország szerezte meg a már említett több mint 4,5 milliárd eurós összeggel.

Magyarország az Európai Bizottság nemrég közzétett végleges adatai alapján majdnem 6,5 milliárd eurót hívott le a tavalyi évben, miközben majdnem 2 milliárd eurót fizetett be a közös kasszába, így 4,5 milliárd euró többlethez jutott.

Noha Magyarország 2023-ban az uniós eljárások és felfüggesztések miatt nem fért hozzá több programból (hétéves költségvetés 2021-27, RRF) a forrásokhoz, az új Közös Agrárpolitikából hazánkat megillető részhez, valamint a 2014-2020-as hétéves pénzügyi keret kohéziós pénzeihez is hozzáfért.

Tehát, az előző időszak kifutó szakaszából jelentős források érkeztek hazánkba az elmúlt évben.

Ezzel együtt a most futó 2021-2027-es hétéves pénzügyi keretből Magyarország tavaly csak minimális mennyiségű forrást tudott lehívni, ám számszerűen így is a harmadik leginkább támogatott tagállam maradt.

Magyarország az összes európai uniós forrást vizsgálva (rendes költségvetés + NGEU/RRF) az egy főre eső bruttó nemzeti jövedelemhez (GNI) viszonyítva a 27-es rangsorban a nyolcadik helyen található, hiszen legnagyobb mértékben az RRF-forrásokhoz való hozzáférést korlátozzák a különböző uniós eljárások. Ebből világosan látszik, hogy Magyarország a befagyasztott források nélkül is hatalmas haszonélvezője az uniós költségvetésnek.

Nagy Márton új terveket osztott meg, Orbán Viktor is képbe került

A nemzetgazdasági miniszter szerint nincs finanszírozási nehézség, az extraprofitadókat azonban a tervezettnél később vezetik ki. Bejelentette: tervben van egy új kkv fejlesztési államtitkárság, és egy új beruházást támogató rendszer létrehozása.

A részletekről ITT írtunk bővebben.