Megrohamozták az okmányirodákat és a kormányablakokat az emberek, akik minél előbb hozzá akarnak jutni a január 1-jétől bevezetett újfajta személyi igazolványhoz - jelentette a Magyar Nemzet. Délutánig 7500 igénylés érkezett, minden harmadik új személyivel rendelkező magyar elektronikus aláírásra is használni akarja az e-kártyára keresztelt új okmányt. (Ha már a pecsétgyűrű kiment a divatból.)

Az illetékesek magyarázta szerint sok mindenki találhatja vonzónak az újdonságot hasznos tulajdonságai miatt, ezért bizonyára sokan halogatták személyijük megújítását tavaly év végén, hogy inkább már az új okmányra frissítsenek. Ennek alapján a hivatal várakozásai szerint a következő hetekben fennmaradhat az erős érdeklődés és az ezzel járó tülekedés.

Visszaélnek az adatainkkal?

Az okmány elkészítésének 20-ról nyolc napra lerövidített határidejét ennek ellenére tartani tudják, ezért az első boldog e-kártya-tulajdonosok már a jövő héten kezükbe vehetik új igazolványukat. A hivatalok egyébként állítólag jól bírják az extraterhelést.

Az e-kártya előnye, hogy tartalmazza például az adó- és a taj-kártya adatait is, amelyek így elektronikusan beolvashatók például a kórházakban. Emellett tárolhat ujjlenyomatot is. Nem helyettesíti az útlevelet és a jogosítványt, továbbá az eddigi 10 év helyet hat évre adják. Civil szervezetek aggódnak amiatt, hogy az új igazolvány mögé kiépített átfogó adatbázis túl sok személyes adatot tartalmaz az emberekről, amelyek rossz kezekbe kerülhetnek.