Összeomlóban a gyermekvédelem, több mint száz nevelőszülő felmondott az átvilágítás miatt, írja a Népszava

A gyermekotthoni dolgozók után nevelőszülők is tömegesen mondanak fel a méltatlan átvilágítás miatt.

Az 5887 nevelőszülő közül 113-an már biztosan felhagynak hivatásukkal a kifogástalan életvitel ellenőrzése miatt

– közölte a Belügyminisztérium.

A távozók közül 48 megtagadta a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlap kitöltését, 65 pedig kérte jogviszonya megszüntetését. A tárca arról nem adott tájékoztatást, hogy mi lesz a távozó nevelőszülőknél élő gyerekek sorsa.

A létszámcsökkenés súlyos csapás az ágazatra, hiszen már is eddig is mintegy kétezer nevelőszülő hiányzott ahhoz, hogy – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – minden 12 évesnél fiatalabb gyereket családnál helyezzenek el. A drámai helyzet tovább romlik, elhagyott újszülöttek, csecsemők azért várakoznak kórházi körülmények között, mert nevelőszülői férőhely híján nem tudnak gondozási helyet biztosítani számukra. 

A nevelőszülői felmondások azt jelentik: a  kegyelmi botrány politikai kárainak mérséklése miatt elrendelt – a nevelők magánéletét és párkapcsolatát részletesen firtató, heves vitákat szító – ellenőrzés széles körben rombolja a gyermekvédelmet.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság intézményeiben dolgozó 4241 gyermekvédelmi munkatárs hat százaléka távozik a méltatlannak tartott átvilágítás miatt. 

Közülük 137-en tagadták meg a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlap kitöltését, 128-an pedig kérték jogviszonyuk megszüntetését.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat megerősítette, hogy elkezdték a gyerekvédelemben dolgozók szokásainak és életkörülményeinek ellenőrzését. Az ellenőrzés során nem kutatnak, vagyis például fiókokba, szekrényekbe nem néznek be. Viszont többen azt állították, az ellenőr a fiókokat is kihúzta, végigjárta a lakást, volt akinél a tyúkólban kerestek sátánista jelképet. Más viszont semmi ilyet nem tapasztalt, csak a kérdőívre adott válaszokat beszélték végig.