2024. július 1-én nagy érdeklődés mellett elstartolt az Otthonfelújítási Program, amelynek  keretében a kormány kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával  segíti az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai  korszerűsítését. 

Az igénylések megkönnyítése érdekében a program megvalósításában kivitelezőként, valamint  tanácsadóként opcionálisan bevonható vállalkozások számára is megnyílt a regisztráció  lehetősége. Azon igénylőknek, akik bizonytalanok, hogy saját maguk képesek-e megtervezni a  30 százalék energia-megtakarítást – ami a pályázat primer feltétele – elérő fejlesztéseket, azt javasolják, hogy forduljanak tanácsadóhoz vagy integrátorhoz, akik a szakmai tanácsadás  mellett a megvalósítás lépésein is átsegítik a pályázókat. 

A környezetvédelmi célok mentén kialakított, környezeti minősítéssel rendelkező építési  kulcstermékek – szigetelési, nyílászáró, használati-melegvíz és fűtéskorszerűsítési termékek – listája az ÉMI Nonprofit Kft. által üzemeltetett weboldalon keresztül érhetők el. A családi  házuk felújításához az érdeklődők számára az ÉMI készített egy kalkulációs segédletet is,  amely a termékinformációs oldalon keresztül nyújt segítséget az igénylőknek. A kalkulátor  segíti az energetikai korszerűsítés előzetes műszaki tartalmának tervezését a minimálisan  elérendő 30 százalék primer energiamegtakarítás eléréséhez és a beruházás becsült költségének  előzetes kalkulációjához egyaránt. 

A hő- és melegvíztermelő berendezések tekintetében fontos, hogy az ivóvíz minőségi  követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X.25.) Korm. rendelet értelmében  az ivóvíz-, fürdővíz- és használatimelegvíz-kezelő technológiákat tartalmazó termékeknek  rendelkezniük kell a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízbiztonsági engedélyével. 

Már több mint hatezren egyeztettek az ügyfélszolgálatokon

A program indulását követő két hét eredményei kapcsán elmondható, hogy az MFB Pont Plusz  ügyfélszolgálatokon több mint 6000-en egyeztettek a pályázatról. A program keretében  megvalósuló felújítások kapcsán már több mint 5000 energetikai tanúsítás készült el, amiből  látható, hogy legalább ugyanennyi háztartás már felkészült a programban való részvételre.

Az önkéntes tanácsadói listán jelenleg már 38 tanácsadó érhető el, míg az önkéntes kivitelezőin (integrátorok, generálkivitelezők, szakági kivitelezők) 340 vállalkozás, az építési  kulcstermékek száma pedig jelenleg 1465 terméket számlál. 

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár a program eddigi  eredményeit értékelve hangsúlyozta: a Nemzetgazdasági Minisztérium elkötelezett amellett,  hogy a magyar családokat támogassa otthonaik korszerűsítésében, és mindenki számára  elérhetővé váljon egy biztonságosabb, kényelmesebb és energiahatékonyabb otthon. Pályázni  az MFB Pont Plusz lakossági hálózatának 266 helyszínén országszerte lehet a programra,  további információk pedig a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. honlapján találhatók.