A parlagfű pollenkoncentrációja országszerte magas, a hőség hatására a gyomnövény pollenszórása jelentősen fokozódik a hétvégén, írja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a pollenjelentésében. 

A pollenterhelés a következő napokban országosan magas, a középső és keleti országrészben sokfelé elérheti a nagyon magas szintet. 

Szakemberek azt javasolják a parlagfűre érzékenyeknek, hogy mielőbb kezdjék el a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres terápia beállítása miatt. Idén a hetekig tartó kánikula, illetve előtte a csapadékos időszak kedvezett a gyomnövény szaporodásának.

Már népbetegség az allergia

Az NNGYK 2021-es kutatása szerint Magyarországon 2,5 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, vagyis ez már népbetegségnek számít. Nemek tekintetében lényegében nincs különbség az  allergia a férfiak 33 százalékánál, a nők 36,5 százalékánál van jelen. Legkevésbé a 0-4 éves korosztályt érinti, a legnagyobb eséllyel a 25 és 64 év közöttiek szenvednek allergiás tünetektől. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világszerte 400 millióan szénanáthásak. Európában ráadásul az előrejelzések szerint a felmelegedés miatt a parlagfű olyan területeken is elterjedhet, ahol eddig még nem fordult elő. 

Az NNGYK szerint legkorábban vasárnap, illetve a következő hét elején a csapadék és a lehűlés hatására enyhülhet a pollenterhelés.

A többi lágyszárú allergén közül a csalánfélék pollenkoncentrációja is országosan magas, a  kenderféléké a közepes - magas, az ürömé és a libatop féléké az alacsony - közepes tartományban alakulhat, közölte a hatóság. A pázsitfűfélék, az útifű, a lórom, valamint a szerbtövis, a rézgyom és az ernyősvirágzatúak virágporának mennyisége országosan alacsony.