Az UNHCR menekültplakátjai, véletlen egybeesésként, sajátos párhuzamban állnak majd a magyar kormányzat bevándorlás-ellenes óriásplakát-kampányával - írja közleményében a szervezet. A plakátok június 16-án jelennek meg a 2-es és 3-as metrók vonalán, majd egy hónapon át lesznek láthatóak - az UNHCR által a Menekültek Világnapjára (június 20.) szervezett eseménysorozat részeként.

A Menekültek Világnapjához kapcsolódó globális kampány célja, hogy megmutassa: a menekültek hozzánk hasonló, hétköznapi emberek, akik rendkívüli körülményeken mentek keresztül, s ma keményen küzdenek azért, hogy talpon maradjanak. Ha pedig kapnak esélyt a beilleszkedésre, örömmel adnának annak az országnak, amely befogadja őket. Az idei Menekültek Világnapját Európától (Ukrajna) számos más régiójáig súlyos fegyveres konfliktusok, a menekültek emelkedő száma, valamint növekvő intolerancia és idegengyűlölet közepette tartják a világ sok országában - írja a főbiztosság.

A nagyobb méretért kattintson a képre!

Ahogy a kampány indításakor António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, fogalmazott: "A világon mindenütt azzal szembesülünk, hogy családok kényszerülnek menekülni az erőszak elől. A számok valóban hatalmasak - ám nem szabad elfelejtenünk, hogy anyákról, apákról, fiúkról és lányokról beszélünk. Emberekről, akik hétköznapi életet éltek, mielőtt a háború menekülésre kényszerítette őket. Az idei Menekültek Világnapján mindenki emlékezzen arra, ami összeköt bennünket egymással - arra, hogy mindannyian emberek vagyunk."