A kormánypárt vasárnapi közleményében azt írta: Elutasítjuk a baloldal agresszióját és felszólítjuk őket, hogy fejezzék be az erőszakos akcióikat! Hagyják abba a nemzeti konzultáció plakátjainak rongálására való felbujtást, és még ha nem is értenek egyet a konzultáció céljával, azt törvényes eszközökkel fejezzék ki!

A kihelyezett plakátokból vasárnapra már többet összefirkáltak - derül ki az interneten megjelent képek alapján.

Feljelentést tesz a bevándorlásról szóló plakátok megrongálása kapcsán bűncselekményre felbujtás miatt a Fidesz - közölte Németh Szilárd, a kormánypárt országgyűlési képviselője. A kormánypárti politikus sajtótájékoztatón elmondta: a rendőrség hat embert állított elő plakátrongálás miatt. Egyúttal azt is hangsúlyozta: a Fidesz a lehető leghatározottabban elutasítja ezt a "baloldali agressziót".

Az Együtt kiáll a plakátrongálás miatt előállított aktivistái mellett és minden jogi, illetve politikai segítséget megad nekik - mondta Szigetvári Viktor, a párt elnöke vasárnap az MTI-nek. Az ellenzéki politikus kijelentette: az Együtt felháborítónak tartja, hogy a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök a bevándorlásról szóló, az országot megosztó plakátkampányba kezdett azért, hogy a munkanélküliségről és az oktatási rendszer válságáról elterelje a figyelmet. Az Együtt polgári engedetlenségre szólított mindenkit a saját felelősségére, ebből a párt ifjúsági szervezetének aktivistái, de ő maga is kivette a részét.

Sajnálom, hogy a kollégáimat előállították. Természetesen az Együtt minden jogi és politikai támogatást megad a barátainak - mondta Szigetvári. Fontosnak tartják kifejezni azt az "elemi felháborodást", amit a bevándorlók ellen, a magyar adófizetők pénzéből indított plakátkampány miatt éreznek. Az ellenzéki politikus szerint a kormány ebben az ügyben "hergel", valójában nem hajlandó érdemben foglalkozni a bevándorlókkal. "Orbán Viktort nem a migráció és a bevándorlók érdeklik, hanem a Fidesz csökkenő népszerűsége" - értékelte az Együtt elnöke.

Pápa Levente alelnök közérdekű adatigényléssel fordult az Országos Rendőr-főkapitánysághoz azt kérdezve, mennyibe kerül naponta az adófizetőknek az, hogy "a rendőrség éjjel-nappal őrzi ezeket a szégyenteljes plakátokat".

Kedden az Együtt azt közölte, mozgalmat szervez a konzultációs óriásplakátok leszaggatására. Az MSZP szombaton közleményben azt írta, "a fröcsögő plakátkampány" üzenetét a polgári ellenállás eszközeivel mindenki úgy semlegesítse, ahogy csak tudja". A DK - hangzott el egy szombati sajtótájékoztatón - nem szervezője a plakátok megrongálását célzó állampolgári akciónak, de nincs ellenére ez a fajta megnyilvánulás.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szombaton azt mondta: a plakátrongálás szabálysértésnek minősül, ezért azt várják, hogy az illetékes hatóságok fogják el a rongálókat.

Az Index vasárnap azt írta: hajnalban hat Együtt-aktivistát állított elő a rendőrség nemzeti konzultációs plakátok megrongálása miatt.

A Jobbik szerint a kormány és a baloldal is túlzásba esett a bevándorlásról szóló óriásplakátok ügyében, előbbi azzal, hogy "rendőröket delegált" a plakátokhoz, míg utóbbi a rongálásra buzdító reakciójával. Ezt Farkas Gergely, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője mondta vasárnap Budapesten, más témában tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva. A jobbikos képviselő elmondta, a kormány a "belföldi közvélemény manipulációjára, propagandára" használja a plakátok. Farkas úgy tudja, a rendőrség egy esetben DNS-mintát is vett a plakátrongáló személyének kiderítésére, ami - szerinte - aránytalan lépés, helyette a közbiztonság javítására kellene hasonló mértékű erőforrásokat mozgósítani. Emellett kiemelte: a Jobbik korábban többször szenvedett kárt plakátrongálás miatt, ezért, miként akkor, most is elfogadhatatlannak tartja az ilyen cselekedetet. A jobbikos képviselő emlékeztetett arra, hogy pártja elsősorban a határőrség visszaállításával szorítaná vissza a bevándorlást.

A Demokratikus Koalíció (DK) Polt Péter legfőbb ügyészhez fordul a kormány bevándorlásról szóló nemzeti konzultációs plakátjai miatt - tudatta a párt alelnöke vasárnap. Varju László a közleményében azt írta: szégyenletesnek tartják a kormány "nyílt idegenellenességét", és felszólítják Polt Pétert, hogy hivatalból indítson eljárást a kormány "uszító óriásplakátjai" miatt. A DK szerint nem a plakátok lefestésének vagy letépésének, hanem azok kihelyezésének a jogszerűségét kell megvizsgálni - emelte ki a párt alelnöke.

Az MSZP a "kormányzati plakátbotrány" ügyében hétfőn az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnöktől vár tájékoztatást - közölte Harangozó Tamás, a párt országgyűlési képviselője vasárnap az MTI-vel. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnöke azt írta: az MSZP felháborítónak tartja, hogy Magyarország rendőrsége az adófizető polgárok védelme helyett a "kormányzat idegengyűlölő plakátjait figyeli". A képviselő szerint a kormányfőnek a hétfői plenáris ülésen felelnie kell arra, hogy a "Belügyminisztérium hányas számú ügyosztálya foglalkozik a politikai véleménynyilvánítás operatív megfigyelésével, valóban elrendeltek-e méregdrága DNS-vizsgálatot a rongálók azonosítására, és ki adott utasítást arra, hogy a rendőrség állományát a kormányzati gyűlöletkampány védelmére használják?".

(Képünk illusztráció.)

Szabálysértés miatt indult eljárás

A rendőrség szabálysértés miatt indított eljárást hat ember ellen, akik vasárnapra virradó éjjel a bevándorlásról szóló óriásplakátokat rongáltak meg.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon közzétett közleményében azt írta: az eljárás alá vont hat ember 0 óra 20 perc körül szándékosan megrongált egy óriásplakátot a Városligetben, a Gundel Károly úton. A feltételezett elkövet