Kirobbanó növekedést mutat 2024-ben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér teljesítménye – írja vasárnapi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárca szerint

a budapesti légikikötő jó úton halad afelé, hogy minden eddigi rekordot megdöntsön. 

Az adatok rávilágítanak, hogy Magyarország és Budapest turisztikai vonzereje folyamatosan erősödik, valamint arra is, hogy a magyarok is egyre nagyobb számban utaznak külföldre – írja az NGM.

  • Az év első nyolc hónapjában a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma 11,4 millió főt ért el, amely 18,6 százalékkal múlta felül a tavalyi év azonos periódusában látott eredményt. 
  • A reptér áruforgalma még ennél is nagyobb ütemben, 49,7 százalékkal nőtt, ami így meghaladta a 184 ezer tonnát. 

Mint írják, a teljesítmény növekedése nem egyetlen kiugró hónapra vagy eseményre vezethető vissza, az idei év fejlődése tendenciózus, ugyanis a teljes utasforgalom és a teljes berepülési szám alakulása minden egyes hónapban egyaránt felülmúlta a tavaly látott adatokat.

A legnépszerűbb úticélok London, Isztambul, Milánó, Párizs és Brüsszel voltak. 

Több mint egy éves intenzív tárgyalássorozatot követően június 6-án írták alá a Budapest Airport Zrt. adás-vételi szerződését, amely révén közel 20 év után újra nemzeti többségi tulajdonba került a reptér. Az állam 80 százalékos tulajdonrészt, az üzemeltetésért is felelős francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot szerzett a Budapest Airport Zrt.-ben.

Lóga Máté gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkár és a Budapest Airport Zrt. igazgatóságának elnöke a közleményük szerint kiemelte: a reptér nem csak a személyszállítás és a turizmus, hanem az áruszállítás miatt is stratégiai jelentőséggel bír, a gazdasági vérkeringés egyik ütőere. 

Beszélt arról is, hogy soha olyan magas nem volt még a reptér forgalma, mint idén augusztusban: 2024 nyolcadik hónapjában ugyanis az utasforgalom több mint 20 százalékot emelkedett tavaly augusztusához képest, ami így meghaladta az 1,763 millió főt – ez pedig új történelmi rekordot jelent.