Az ukrán elnök, Petro Porosenko vagyona több mint 300 millió dollárral 720 millióra olvadt, miután az orosz kormány lefoglalta édességgyárát, korábban pedig a szevasztopoli óriási hajójavító üzemével történt hasonló. Az orosz kormány meg akarja akadályozni, hogy az ukrán milliárdos - aki elnökké választása után megígérte, hogy megválik üzleti érdekeltségeitől - eladhassa a gyárakat.

Az ország leggazdagabbja, Rinat Ahmetov 2014. február 28. óta, a dél-ukrajnai szimferopoli reptér elfoglalása, majd a Krím-félsziget elcsatolása óta több mint 4 milliárd dollárt bukott.

Az orosz-ukrán konfliktus globális kontextusba helyeződött azzal, hogy az USA, az EU és Oroszország is szankciókat vezetett be egymás ellen. Míg azonban az ukrán milliárdosok vagyona rohamosan fogy, az előbb említett fő hatalmak leggazdagabbjainak vagyona a szimferopoli reptér elfoglalása óta közel 20 milliárd dollárral gyarapodott összesen - írta a Bloomberg.

Az oroszok leggazdagabbja, Vlagyimir Potanyin például több mint 2 milliárd dollárral gazdagodott 2014 februárja óta, míg a leggazdagabb amerikai, és egyben a világ leggazdagabb embere, Bill Gates, mintegy 7 milliárddal növelte vagyonát. Amancio Ortega, Európa leggazdagabbja, a nettó vagyonát mintegy 10 milliárd dollárral gyarapította.

Az orosz leggazdagabbak vagyona több mint 22 milliárd dollárral, míg az USA 67 leggazdagabbja 14 milliárd dollárral növelte vagyonát.