Több központi román lap beszámolt arról, hogy az Európai Unióval folytatott tárgyalások során Magyarország magyar nemzeti termékként szeretné elismertetni a különböző gyümölcsökből kétszeres lepárlással előállított és pálinka néven forgalmazott alkoholos italokat. Romániában - Erdély több területén - a gyümölcs alapanyagú tuica mellett "palinca" névvel forgalmazott ital is készül a szeszfőzdékben, amelyet - amennyiben nem sikerül bebizonyítani, hogy az sajátosan Romániában gyártott és fogyasztott, piaci kereslettel rendelkező termék - csak otthon ihatnak a románok, de azt nem forgalmazhatják - mondta Vasile Puscas. A román sajtó szerint a román palinca jövőjét illetően több lehetőséggel lehet számolni. Ha az Európai Bizottság úgy dönt, hogy a magyar pálinka csak a magyar piacon forgalmazható ezzel a névvel, akkor a román palinca is csak Romániában hozható forgalomba. Ha úgy döntenek, mint például a vodka esetében tették, hogy egyetemesen ismert termékről van szó, akkor bármely EU tagállam gyárthatja anélkül, hogy licencdíjat kellene fizetni érte. Az is elképzelhető, hogy az EU magyar nemzeti terméknek ismeri el a pálinkát, ami azzal járna, hogy a romániai gyártóknak és forgalmazóknak az ország EU-csatlakozását követően a palinca előállításához és kereskedelméhez meg kellene vásárolniuk a licencet a magyar termelőktől.